Moeten we ongerust zijn over de WK-kwalificatie van onze Duivels, na het gelijkspel tegen de Grieken, die naar Brussel waren gekomen om alles te doen behalve te voetballen? Absoluut niet! Natuurlijk speelden we niet goed tegen die zakkenwassers, maar er waren genoeg kansen, vooral in de tweede helft, om die wedstrijd alsnog te winnen.

Had iemand mij tijdens de rust gezegd dat één van die sirtakidansers een doelpunt ging maken, dan had ik die persoon onmiddellijk doorverwezen naar de dichtstbijzijnde psychiatrische instelling. Ik had echter zonder Cimant gerekend, die waarschijnlijk met zijn gedachten nog in Canada zat toen de tweede helft op gang werd gefloten. Frustrerend voor Courtois, die de bal na 28 seconden uit zijn doel mocht halen, tevens zijn enige tussenkomst van de avond.

Ik ben normaal vrij kritisch, maar nu kan ik leven met die 1-1. We staan nog steeds op kop van onze kwalificatiegroep, met twee punten voorsprong. En laten we eerlijk zijn, we zitten nu ook weer niet in de strafste reeks. En dat is een understatement. Griekenland en Bosnië zijn niet bepaald wereldploegen. Een eenmalige misstap kan ik onze Rode Duivels vergeven. Als we tien keer tegen Griekenland spelen, gaan we negen keer winnen! Wees gerust, we gaan ons moeiteloos plaatsen voor het WK in Rusland, of Gibraltar zou voor een verrassing moeten zorgen. In Griekenland, als Hazard, De Bruyne, Meunier er terug bij zijn en Mertens zijn familiaal leven weer op orde is, zullen de ratten uit hun hol moeten komen en dan gaan ze er een paar rond hun oren krijgen!

Op een moment was het voor mij bijna een voltijdse baan om Lukaku te verdedigen tegen zijn criticasters. Hij zou technisch beperkt zijn, een onbenul als men hem in de voeten aanspeelde en meer van die zever. Hopelijk zal zijn wereldgoal vele ogen geopend hebben, een pannenkoek is geen topschutter in de Premier League.

Nederland kopje-onder

Ik heb gans mijn leven samengespeeld met Hollanders. Het is dan ook met meer dan gewone belangstelling dat ik onze noorderburen volg op hun lijdensweg naar het WK. Ze gaan het waarschijnlijk niet halen. Na het verlies in Bulgarije met 2-0 is de bal aan het rollen gebracht. Danny Blind – niet makkelijk om met zo’n naam als trainer door het leven te gaan – ligt al buiten. Men spreekt van Louis van Gaal als nieuwe coach… Dat wordt weer gieren en brullen. Toen ik vroeger tegen Oranje speelde, waren er daar enkele arrogante types bij die zich god waanden. Ik kan niet zeggen dat ik leedvermaak heb, het is veel erger… Ik lach mij kapot!

Gille van Binst