Eerst werd federaal kmo-minister Willy Borsus (MR) betrapt op rijden onder invloed, en nu blijkt dat Franstalig onderwijsminister Marie-Martine Schyns (cdH) ook een paar keer een positieve ademtest heeft afgelegd. Beiden sloegen mea culpa; en daarmee lijkt de kous af. Rijden onder invloed ligt in Wallonië nog altijd dat ietsje minder gevoelig dan in Vlaanderen.

Geen vragen in de Kamer over de voorbeeldfunctie van een minister, geen blaam, niets. Enkel de klassieke penale procedure voor het rijden onder invloed. Met als resultaat wellicht een paar weken rijverbod. Dat is het verhaal van federaal minister Willy Borsus (MR) die in december betrapt werd op rijden onder invloed. Normaal gezien kunnen ministers altijd een beroep doen op hun chauffeur, maar Borsus was tijdens het weekend zelf achter het stuur van zijn wagen gekropen. Op de terugweg van een familiebijeenkomst stootte hij op een alcoholcontrolepost in de buurt van zijn thuishaven, Marche-en-Famenne. Hij bleek 0,43 mg alcohol (wat overeenkomt met 0,99 promille) per uitgeademde liter lucht te hebben, waar de wettelijke grens op 0,22 mg ligt (wat overeenkomt met 0,5 promille). Hij was zijn rijbewijs kwijt voor zes uur. En de zaak zal nog een staartje krijgen via de politierechtbank.

Een alleenstaand feit, zou men denken, en er werd niet heel veel aandacht aan besteed. Borsus verschool zich niet achter het feit dat het een privézaak was. Hij gaf zijn fout openlijk toe, en daarmee lijkt de kous af.

Maar wat te denken van een andere minister uit Wallonië? We hebben het over Marie-Martine Schyns, Franstalig minister van Onderwijs voor de cdH. Op 26 maart 2016 – ze is nog geen minister – neemt ze in Herve deel aan het carnaval. Onderweg naar huis wordt ze door de politie gecontroleerd. Ze blijkt te veel gedronken te hebben. Niet heel veel, maar toch. Ze is haar rijbewijs even kwijt en ze moet een boete betalen. Op 14 januari 2017 is het opnieuw prijs. Schyns blaast positief wanneer ze van een vriendenmaal terugkeert. Opnieuw is ze haar rijbewijs kwijt, maar deze keer zal ze voor de politierechtbank moeten verschijnen. Het nieuws blijft lange tijd onder de radar. Maar vorige week pakten een paar Franstalige kranten groot uit met artikels, getiteld “De minister die drinkt”, en met als illustratie een paar foto’s van de niet onknappe 39-jarige cdH-minister die zich kostelijk aan het amuseren is. In La Capitale was zelfs in detail te lezen hoeveel Schyns gedronken had. Twee biertjes en drie glazen wijn. Intussen is ook een foto verschenen van haar op een MR-event in Thuin van december vorig jaar. Schyns staat op de foto met… een pint in de hand. Wat deed een cdH-minister op een MR-debat? Want de Franstalige liberalen zitten in Wallonië in de oppositie. Welnu, de MR organiseerde een kritische infosessie over de onderwijshervorming van Schyns. De minister kwam incognito luisteren en had zelfs haar kapsel aangepast om onherkenbaar te blijven. Tijdens de vragenronde kwam ze tussen en toonde ze aan hoe goed ze de materie kende. Tot iemand haar zei: “U lijkt echt wel goed op de minister van Onderwijs.” Schyns maakte zich bekend en nam niet langer incognito deel aan het debat. Daarna hief ze ‘le verre de l’amitié’ met haar politieke tegenstanders.

Net als bij Borsus veroorzaakte het dronken rijden van Schyns geen verontwaardiging in Wallonië. Ook al gaat het om een minister van Onderwijs die een voorbeeldfunctie heeft. De reactie van andere politici blijft mild. Partijvoorzitter Benoît Lutgen zegt gewoon dat zoiets zich niet meer mag voordoen. Maar van ontslag wordt niet gesproken. Meer nog, de brouwerij Val-Dieu uit Aubel heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om extra in de aandacht te komen. De eigenaar van de brouwerij verklaarde in La Capitale dat hij fier is dat minister Schyns wel eens een glaasje drinkt van zijn bier. “Ook al is één glas van dit straffe bier genoeg om de alcohollimiet te overschrijden,” zegt Alain Pinckaers, oprichter van de  brouwerij. “En ik wijs er ook onze klanten op.”

Maar het lijkt er toch op dat rijden onder invloed nog altijd iets minder gevoelig ligt in Wallonië dan in Vlaanderen. Al moet het gezegd: met Borsus en Schyns hebben we niet de toestanden van een Gérard Deprez. Bijna twintig jaar geleden was de ex-PSC-voorzitter bij een controle zo van de kaart dat hij zelfs zijn thuisadres niet meer wist toen politieagenten hem daar wilden afzetten.

Picard