Stemmen in de moskee

In Nederland kan men op heel diverse plaatsen zijn stem uitbrengen. Ook in kerken en moskeeën, hoewel het eerder uitzonderlijk is. Je vraagt je af of dergelijke locaties wel neutraal genoeg zijn om als kiesbureau te dienen. Net als in Vlaanderen is beïnvloeding van de kiezers in het stemlokaal niet toegelaten, maar in religieuze gebouwen is het natuurlijk dansen op een slappe koord, zeker omdat religieus geïnspireerde partijen aan de verkiezingen deelnemen (CU, SGP, DENK). Dat een en ander fout kan lopen, bleek tijdens de afgelopen verkiezingen in Amsterdam-Oost, waar de kiezers terecht moesten in een moskee die gecontroleerd wordt door het Turkse staatsorgaan Dyanet. Niet alleen waren boven de stemhokjes enorme Turkse vlaggen opgehangen, aan de ingang stond ook een prikbord met allerlei Turkse propaganda in het kader van het nakende referendum in Turkije. Op datzelfde bord was het officiële formulier met alle lijsten opgehangen. Dat de voorzitter van het stembureau daar allemaal geen graten in zag, is bizar, zeker met de vlak voor de verkiezingen opgelopen spanningen tussen Nederland en Turkije. Pas nadat verontwaardigde kiezers hun beklag hadden gedaan en foto’s van de situatie razendsnel via de sociale media werden verspreid, zag de Amsterdamse overheid zich genoodzaakt de vlaggen en enkele affiches te laten weghalen. Volgende keer toch maar een andere locatie zoeken?

Ex-minister Osborne wordt hoofdredacteur

George Osborne, minister van Financiën onder David Cameron, tot voor kort topfiguur van de Britse Conservatieven en één van de voortrekkers van de Remain-campagne in de aanloop naar het Brexit-referendum, wordt binnenkort hoofdredacteur van de Londense krant The Evening Standard. Opmerkelijk: zijn zitje in het Lagerhuis geeft hij niet op. Om de twee banen te combineren, zal hij zijn werkdag om vijf uur ‘s morgen starten, zodat hij vanaf een uur of elf, wanneer de krant gedrukt wordt, kan afzakken naar het Brits Parlement om aan zijn tweede job te beginnen.

Dat een politicus een stap naar de journalistiek maakt, is eerder een uitzondering. Gewoonlijk wordt de omgekeerde beweging gemaakt: van de journalistiek naar de politiek. Vraag het maar aan Siegfried Bracke, Ivo Belet, Dirk Sterckx, Jan Becaus en Johan van Overtveldt. Nog uitzonderlijker is dat George Osborne de twee banen zal proberen te combineren. Bij ons zou het ondenkbaar zijn. Maar, de verstrengeling tussen politiek en journalistiek is in Vlaanderen onder de oppervlakte bijzonder intens. Soms zelfs heel letterlijk, zoals in het geval van Patrick Dewael en Greet op de Beeck.

Inbrekende illegalen

Dat zigeuners en illegalen in woningen inbreken en zich daar ongestraft als krakers vestigen, is geen exclusief Gents fenomeen. Het is daar nog erger door het socialistische gedoog- en onthaalbeleid, waarbij alle wetten nóg ruimer en nóg meer in het voordeel van illegalen en zigeuners worden geïnterpreteerd en toegepast. Maar al die wantoestanden doen zich overal voor. In de woning van de zeventigjarige hartpatiënt Albert Reeuws, op de scheepswerf van Zeebrugge, wordt voortdurend ingebroken door illegalen die er de nacht doorbrengen. “Het is onhoudbaar. Ze slapen zelfs in mijn bed en doen hun behoefte op mijn vloer en ze beschadigen de boten.” De politie bellen is nutteloos. Als die aankomt, zijn de illegalen al verdwenen. En als ze toch één enkele keer betrapt worden, geeft de politie hen alleen een briefje waarop staat dat zij het land moeten verlaten. Een situatie een bananenrepubliek waardig. Ook dat sleept al minstens twintig jaar aan, zonder dat de wetgeving wordt veranderd.

Jarenlange verrotting

Een vijftienjarige, die al jaren illegaal in ons land verblijft, werd opgepakt op verdenking van meer dan een dozijn misdaden, waaronder roofovervallen in Linkebeek en Ukkel waarbij hij kinderen en jonge tieners met een mes bedreigde en hen dwong hun gsm en hun geld af te geven. De dader wordt ook verdacht van twee inbraken, slagen en verwondingen en het gebruik van een valse identiteit. Maar na zijn arrestatie bleek dat er in de Franstalige jeugdinstellingen geen plaats meer was, dus werd hij vrijgelaten. Een dag later pleegde hij een overval. Hij werd weer opgepakt, en weer vrijgelaten wegens plaatsgebrek. Ook die situatie laat men al jaren verrotten. Niemand durft afstappen van het systeem waarin minderjarige criminelen alleen “behandeld” en nooit gestraft mogen worden. Niemand durft pleiten voor echte jeugdgevangenissen. Tot verbittering en wanhoop van de slachtoffers en tot groot jolijt van minderjarige criminelen, of ze nu legaal of illegaal zijn. En dan beweren sommigen nog in alle ernst dat België een rechtsstaat is…

Grijze Wolven in Genk

De Turkse extreemrechtse partij MHP, de politieke vleugel van de Grijze Wolven, annuleerde de bijeenkomst in Genk nadat bekend raakte dat Vlaams Belang een protestactie wilde organiseren. Volgens Chris Janssens (VB) en Jos Lantmeeters (N-VA) had de bijeenkomst maar één doel: campagne voeren bij Limburgse Turken om ja te stemmen in het referendum dat de macht van de Turkse president Erdogan uitbreidt. Burgemeester Wim Dries: “Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in Genk. Het is goed dat deze Genkse vereniging weigert mee te gaan in confrontatie en polarisering en ik heb respect voor hun beslissing om de activiteit te annuleren”. Cengiz Acik, voorzitter van de vereniging: “Ons uitgangspunt is altijd om een rustig en vreedzaam debat te voeren en we betreuren dat andere partijen hier misbruik van maken.” Erdogan zal het niet graag horen.