Actie boven Syrië

2017-15_02_Maarten-VS_Syrië (Medium)Afgelopen donderdag beval de Amerikaanse president Donald Trump een rondje kruisraketten op een Syrische luchtmachtbasis. De Amerikanen zijn sinds lange tijd actief in Syrië, maar dat is hoofdzakelijk tegen extremistische organisaties zoals het Al Nusrafront, Al Qaida en IS. Wat deze aanval zo bijzonder maakte, is dat het een tegenreactie was op de gifgasaanval van het Syrische regime. De geviseerde luchtmachtbasis is in handen van het Syrische leger, al hebben ook de Russen toegang tot de faciliteiten.

Twee marineschepen, de USS Porter en de USS Ross, kregen de opdracht om de luchtmachtbasis grotendeels te vernietigen. In totaal werden 59 kruisraketten afgevuurd. De doelen waren divers: bunkers, versterkte vliegtuigenhangars, vliegtuigen, radars, luchtverdediging, opslagplaatsen voor brandstof en andere logistieke installaties.

Toch bleken een dag later opnieuw vliegtuigen op te stijgen van diezelfde basis. Hoe is dit mogelijk? Normaal wordt voor een dergelijk bombardement een speciaal type van bom gebruikt dat een zeer grote krater slaat in de startbaan. Het herstellen is dan een zeer lange en kostbare klus omdat de beschadiging zo groot is. Die munitie kan enkel worden afgeworpen met een vliegtuig, niet met een kruisraket. Die optie zou alvast veel goedkoper geweest zijn dan 59 raketten afvuren met een kostprijs van 1,2 miljoen dollar per stuk, maar het risico voor de piloten zal wellicht te groot geweest zijn.

Hoezo, chemische wapens?

Wat ook opviel, was dat er slechts zeven Syrische doden vielen. De Amerikanen hadden de Russen op de basis al laten weten dat er een aanval zou volgen, en die zullen op hun beurt wellicht de Syriërs hebben ingelicht.

De Syrische gifgasaanval had in theorie niet mogen plaatsvinden. Onder Amerikaanse militaire druk werd Syrië in 2013 lid van de OPCW, de organisatie die toeziet op de controle en vernietiging van chemische wapens. Eens lid van dit verdrag, mogen lidstaten geen chemische wapens meer bezitten. Hierbij is het interessant de persmededeling van het OPCW te lezen; 95 procent van de Syrische chemische wapenvoorraad werd vernietigd. We kunnen dan alleen maar concluderen dat die aanval gebeurd is met wapens van de overige 5 procent, of dat Syrië illegaal chemische wapens aanmaakt of verkrijgt.

De internationale orde

Was de Amerikaanse aanval op de luchtmachtbasis in overeenstemming met het internationaal recht? Waarschijnlijk niet. Er was geen sprake van zelfverdediging of van een mandaat van de VN-Veiligheidsraad. Er is wel zoiets als de doctrine van een humanitaire noodinterventie om een groter onheil te voorkomen, maar in dit geval had het bloedbad al plaatsgevonden. De aanval zal het Syrische regime ontmoedigen opnieuw chemische wapens te gebruiken, maar het zal in het nadeel zijn van de internationale orde dat er weer een uitzondering werd gemaakt op het VN-Charter om de Amerikaanse aanval juridisch te rechtvaardigen.

De Syrische bondgenoten, zoals Rusland, Iran en de militie Hezbollah, hebben al gedreigd met vergeldingsacties indien nog zo’n aanval zal plaatsvinden. De Belgische luchtmacht heeft haar activiteiten boven Syrië opgeschort, officieel omdat Rusland een coördinatielijn met de Amerikanen heeft opgezegd. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de coalitie het risico inschat dat de Russen wraak zullen nemen voor het treffen van hun bondgenoot.

Jens Martens


Tags assigned to this article:
2017-15Actueel

Related Articles

Het restafval van de twintigste eeuw

Bart de Wever noemt de PvdA het restafval van de 20ste eeuw. Goed gevonden? Tom Meeuws, de nieuwbakken voorzitter van

De Geuzenberg (Brussel)

Panoramavrijheid Nee, toeristen die aardig naast het Atomium poseren, zullen heus niet beboet worden omwille van de auteursrechten die op

Roddels uit de Wetstraat

Toontje lager Natuurlijk kwam het actuele hangijzer over de toestand in de gevangenissen uitvoerig aan de orde. Maar liefst 14