Dat er over de bedelplaag gesproken wordt, is positief, zij het erg laat. Maar hoe ergerlijk en nefast voor het imago ook, de problemen van de binnenstad zijn breder. Laten we van het bedelen geen bliksemafleider maken.

Heel wat Brusselse politici wekken zo nu en dan de indruk net te zijn geland na een lang verblijf of de planeet Zork. Een beetje als een consultant die aan een nieuwe opdracht begint, geven ze hun ogen en oren de kost in de hoofdstad van Europa. En zo krijgen de componenten van de doorlichting stilaan gestalte, zij het dat die schromelijk laat uitgevoerd wordt. Alsof het allemaal pas gisteren is beginnen ontsporen.

Een vaststelling, zeker wanneer de realiteit van de binnenstad onder de loep wordt genomen, zou zonder twijfel betrekking hebben op de problematiek van het bedelen. Met enige zin voor cynisme kan je gerust stellen dat je bedelaars in alle geuren en kleuren vindt. Maar goed, laten we er even ernstig bij blijven. Dat zou die consultant, al dan niet uit Zork, ook doen. En men kan zich afvragen waarom politici dat een hele poos geleden nog niet deden.

Baardapen

Want dat is net het punt: men hekelt bepaalde ontwikkelingen die iedereen met twee ogen en drie cent verstand al jaren in Brussel zag. Bedelaars? Enkele jaren geleden kraakten clochards als het ware de inkomhal van een bankkantoor in de binnenstad. Wilde je naar de geldautomaat, dan vroegen de origineel geurende baardapen een centje. Gevaarlijk waren ze niet, maar prettig was het allerminst. Zeker niet voor vrouwen. En men deed er wat lacherig over.

Rond het onderwerp heeft zich nu een discussie ontwikkeld. Er worden wat meningen geventileerd, telkens geïnspireerd door de eigen achtergrond, politiek of juridisch. Een beetje van dit, een beetje van dat. Welles hier, nietes daar. En daar duikt het sofisme op, zoals vaak in de gedaante van Bianca Debaets (CD&V), minister in de Brusselse regering, maar zetelend op de oppositiebanken van Brussel-stad. Zij sleurt er recente voorvallen bij, onder meer een gek met een mes. Bedelen, criminaliteit, het wordt allemaal op een hoopje gegooid. Wellicht niet toevallig.

Hellhole

Het doet denken aan de discussie rond de Grote Moskee waarover we het enkele weken geleden hadden. Door het probleem van de ‘radicale islam’ te kristalliseren rond die bedenkelijke plek in het Jubelpark, tracht men heel wat andere aspecten van een veel breder thema naar het achterplan te verdringen. Bedelen is een plaag in het stadscentrum, maar nog iets anders dan de geweldplegingen die niet alleen regelmatig, maar sinds de komst van de voetgangserszone aanzienlijk toegenomen zijn. Daags nadat de voetgangerszone ingevoerd werd, spraken we met enkele lokale agenten van de stad Brussel. Geen etmaal duurde het voor hen om te begrijpen wat er aan de gang was: plots kregen de bendes die tussen Beurs en Zuidstation hun ‘werkterrein’ hebbenen er extra speelruimte bij. Wie een progressief etiket draagt, kan hen “kutmarokkaantjes” noemen, wij doen dat dus niet, maar de alerte lezer begrijpt heus wel waarop we doelen. Aan de moeilijkheden rond de hellhole van de voetgangerszone zit een kantje waarover men liever niet spreekt. There’s something rotten in the heart of Brussels…

KNIN