Het viel me weer eens op bij een recente ontmoeting van Vlamingen en Nederlanders. We kennen elkaars spraakmakende gezichten niet meer.

De belangrijkste oorzaak is natuurlijk de commerciële televisie, die eigen beroemdheidscircuits geschapen heeft. De Vlaamse en Nederlandse kabelbedrijven leveren de belachelijkste en meest exotische zenders, maar geen VTM en co in Nederland en geen RTL4 (5, 7, 8 enz.) in Vlaanderen. Een beetje jammer, want wat verbindt nu meer dan een pot roddelen over de zoveelste affaire van een gezamenlijke “ster”. Vlamingen zeggen dat ze wel degelijk bekend Nederland kennen via de 3 NPO-zenders of via liveoptredens. Ze zullen het niet graag horen, maar in Nederland heerst de pijnlijke mening dat vooral BN’ers in een dipje naar Vlaanderen trekken. Daar zijn ze altijd wat achter. Rick de Leeuw, Jan Jaap van der Wal en Bram Vermeulen hebben in Vlaanderen nog een mooie epiloog aan hun loopbaan gebreid. Anderen hebben zich in Vlaanderen herbrond zodat ze, zoals Paul de Leeuw, weer in genade werden aangenomen.

Panda’s

Welke namen vielen in dat Nederlands/Vlaamse gesprek? Want u wil uiteraard ook wel eens wat pikants lezen. Een beetje ontgoochelend, maar de twee meest besproken inwoners van Nederland zijn twee migranten die maar tijdelijk zullen blijven. Je kon geen televisie aanzetten of een krant openslaan zonder dat je op hun verschijning botste. Alle radiozenders taterden erover. Diplomaten, politicologen en economisten vertelden ernstig over de gevolgen voor de verhouding tussen Nederland en wereldmacht China. Zestien jaar duurden de gesprekken, tot koning Willem Alexander op de koffie ging bij president Xi. Op 12 april arriveerden Elegante Ster en Mooie Krachtige Wolk op Schiphol en binnen een paar weken zijn ze te zien in Ouwehandsdierenpark Rhenen (Utrecht). Laat het maar aan de Nederlanders over een waanzinnige prullenindustrie te creëren waarbij de mond van Paira Dazia zal openvallen.

Xing Ja en Wu Wen (zoals de snoezen heten in hun bamboestengeltaal) slaagden erin Humberto Tan naar het tweede plan te schuiven. Misschien herinnert u zich de kale Surinamer bij NOS-sport, lang geleden. Tan (een jurist) stapte over naar de commerciëlen en kreeg daar een laatavondpraatprogramma, waarmee hij Pauw (en vroeger Witteman) en Jinek beconcurreerde. Meer dan dat, want lange tijd overtrof hij met gemak hun kijkcijfers. Dankzij zijn kleurtje kon Tan zich veroorloven minder politiek correct, minder drammerig en veel luchtiger te zijn dan de rivalen. Hij kaapte tv-prijzen als broodjes weg. De 51-jarige leek de ideale schoonzoon, met vrouw Ineke en drie prachtige mulatjes. Het was dus smullen, toen bekend raakte dat hij vrouw en koters in de steek liet voor de bijna twintig jaar jongere Dionne Stax van de NOS (presentatrice van de Nederlandse verkiezingen). De Vlamingen in ons gezelschap zuchtten er eens bij: nooit eens een berichtje over Martine Tanghe en Jonas van Geel, over Danny Verstraeten en Goedele Wachters. Zelfs de Vlaamse presentators zijn ouderwets degelijk en fatsoenlijk. Overigens een geluk bij een ongeluk. De kijkcijfers van Tan schoten, na de bekendmaking van zijn affaire, met een ruk in de hoogte. Maar RTL4, dat een beruchte roddelshow heeft (Boulevard), was plots de discretie zelve en wijdde exact één zin aan de eigen presentator.

Ontdek-de-ster

Bijzondere aandacht was er ook voor een in Vlaanderen weinig bekende naam: Ernst Daniël Smid. Sommige Vlamingen zagen hem de rol van de kapitein spelen in de Antwerpse versie van ‘The Sound of Music’. Deze bariton presenteerde een ontdek-de-sterwedstrijd, ‘Una voce particolare’ bij de NPO, waarbij opviel dat hij slechter zong dan om het even welke kandidaat. Hij verloor zijn vrouw (breed uitgesmeerd in de media), maar werd daardoor (tegen zijn zin) een BN’er van de eerste rij. Hij vond troost in de armen van vriendin Aly. Nederland genoot intens toen hij haar afserveerde in De Telegraaf en de Privé, zonder haar te verwittigen. Het werd nog beter toen zij hem op Facebook Ernst Daniël Shit noemde. En het beste was het nieuws vorige week, dat het koppel verliefder is dan ooit en een prachtig optrekje gaat bewonen. Neen, Vlaanderen is nog altijd niet op hetzelfde niveau als Nederland.

Willem de Prater