Dit jaar is er in Brussel voor het eerst zowaar een heus ‘ramadanfestival’ of officieel ‘Ramadanfeest’. Met dat feest wil de Brusselse ‘vzw Vormingplus Citizenne’ de ramadan bekendheid geven bij de niet-moslims. De ramadan start op zaterdag 27 mei en eindigt op 25 juni met het Suikerfeest.

FatimaAlle Belgen moslims

Fatima Bouchataoui is ‘educatieve medewerker’ bij Vormingplus Citizenne vzw en lid van de raad van bestuur van CC de Vaartkapoen, het (Vlaams) Cultureel Centrum in Sint-Jans-Molenbeek. Ze was ook aanwezig op de Muslim Expo van 2014. Een paar jaar geleden vertelde ze dit: ‘Mij heeft de islam geholpen om me te ontplooien en een evenwicht te vinden tussen de Belgische samenleving en de cultuur die ik van huis uit heb meegekregen. Een simpel voorbeeld: stiptheid. Die zit er in de Belgische cultuur ingebakken, maar ook de Koran zegt dat je gemaakte afspraken moet respecteren en dat je op tijd moet komen. En zo zijn er wel meer eigenschappen die in de Koran staan en op de Belgische samenleving van toepassing zijn. Wij moslims zeggen soms lachend dat als de Belgen moslims waren, ze allemaal in het paradijs terechtkwamen.”

RamadanfeestDe vzw Vormingplus Citizenne is een zogenaamde “volkshogeschool” en ontvangt jaarlijks van de Vlaamse regering een subsidie van zo’n 400.000 euro. De vzw ontvangt niet alleen subsidies vanuit Vlaanderen. Zo gaf de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC in Brussel) zo’n 3.000 euro voor het project ‘Bessst-Brussel’ in 2013. En diezelfde VGC subsidieerde in 2014 en 2015 het project ‘Nederlands: een kans!’ voor een bedrag van 25.000 euro.

Kennis van de ramadan als doel?

De vzw werd opgericht in juli 2003 als de ‘vzw Volkshogeschool Brussel’, maar veranderde al een jaar later van naam. Voorzitter van de vzw is Koen Lombaerts, professor Educatiewetenschappen aan de VUB. Vormingplus Citizenne is een ‘pluralistische’ organisatie die tot doel heeft het organiseren, structureren en coördineren van het niet-formele educatieve aanbod voor (Nederlandstalige) volwassenen in de regio Brussel. De organisatie heeft naast een culturele en gemeenschapsvormende functie in hoofdzaak een educatieve functie. Vraag is dan uiteraard of de kennis over de ramadan (doelgroep: niet-moslims) daar echt bij hoort en of deze activiteit – direct of indirect – subsidies nodig heeft van Vlaanderen. Het antwoord kent u.

Geïnteresseerden kunnen de promotievideo hieronder bekijken. Op het ogenblik dat wij de video ontdekten, na twee weken, was hij al 30 keer bekeken…

Thierry Debels