Waalse nostalgie naar oude industrie

In Wallonië reageerde men kribbig op de kritiek van federaal vicepremier Alexander de Croo dat staatsbedrijf FN Herstal één van de belangrijkste wapenleveranciers is aan Saoedi-Arabië. “Economische jaloezie” uit Vlaanderen heet het. Een deel van de verwijten – hypocrisie, moralisme – was terecht, maar het blijft opvallend hoe Wallonië blijft vasthouden aan zijn oude industriële verleden. Lees meer …

Praten met Katharina van Cauteren: “Waarom zijn Vlamingen zo lachwekkend kritisch voor zichzelf?”

Katharina van Cauteren is de jonge kunsthistorica die The Phoebus Foundation leidt. Deze stichting van Fernand Huts organiseert voor de tweede maal in korte tijd een uitmuntende tentoonstelling in het Caermersklooster in Gent. Na het succesvolle “Voor God en Geld” loopt “Oer”, over de wortels van Vlaanderen. Het kunstzinnige Vlaams patriottisme maakt dat de officiële kunstenwereld de wenkbrauwen fronst. Lees meer …

Ierland op weg naar hereniging?

Vlaanderen is er best van op de hoogte dat de kans dat de Schotten en de Catalanen eerlang hun onafhankelijkheid zullen bereiken behoorlijk groot is. Op het jongste Zangfeest werd daar trouwens nogmaals gewag van gemaakt. Dat Ierland ondertussen naar een hereniging evolueert, is veel minder geweten. Lees meer …

Kristof Calvo: denker, durver en doener: “Hey rotautochtoontjes, laat mij nu eens op de glijbaan!”

Kristof Calvo liet weer van zich horen, deze week. In een opgemerkt interview in Het Laatste Nieuws claimde hij de Antwerpse burgemeestersstoel voor zijn partijgenoot Wouter van Besien, op basis van een peiling. “Dikke Wouter, hihi.” Maar het was vooral zijn analyse die tot dat besluit leidde die voor erg veel deining zorgde in politieke kringen: “De Wever heeft geen liefde.” Wij hadden een onderhoud met de jonge partijfilosoof van Groen in speeltuin “Plons, de gekke kikker”. Lees meer …

 

abonneer-nu