Veiligheid wordt hét politiek thema voor komende twee jaar

De N-VA haalt de strategie uit de schuif om het politieke en maatschappelijke debat de komende twee jaar te domineren: veiligheid en immigratie. Bij het Vlaams Belang zijn ze er minder gerust op. “Als die Theo Francken voorzitter wordt van de N-VA hebben we een probleem. Dan worden de volgende verkiezingen voor ons een stuk moeilijker.” Deze woorden mochten we een paar maanden geleden horen uit de mond van een Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger. Het was de periode dat verhalen de ronde deden over een mogelijk terugtreden van Bart de Wever als N-VA-voorzitter nog voor de verkiezingen van 2019. Lees meer…

Magere resultaten voor Europese buitenlandse missies

Momenteel maken 2.600 burgers en 4.000 militairen deel uit van Europese missies wereldwijd en die focussen vooral op het handhaven van een soms broze stabiliteit in (voormalige) conflictgebieden. Voor de eerste keer publiceerde Europa een verslag over hun activiteiten en de behaalde resultaten. Het gaat enkel over het jaar 2016, waarbij slechts sporadisch wordt gerefereerd naar eerdere jaren. Dat wij van de resultaten niet achterover moeten vallen, blijkt uit de dagelijkse actualiteit. Toch zal de EU burgerlijke en militaire missies blijven uitzenden, want volgens Federica Mogherini is het Europees potentieel voor buitenlandse actie verre van uitgeput. Lees meer…

Vlamingen blijven belastingverhogingen betalen

Een federale regering met drie Vlaamse partijen en één Franstalige: in 2014 was men ervan overtuigd dat dit zou leiden tot aanzienlijke belastingverlagingen voor de Vlamingen, die sowieso al het gros van de fiscale druk dragen. Een inkijk in de nationale rekeningen leert dat dit niet klopt. De Vlamingen blijven de staatskas veel meer spijzen dan Walen en Brusselaars. Lees meer…

Welke strategie voor N-VA? (Bart Maddens)

“In 2019 willen wij zeker geen zoveelste Belgische staatshervorming”, hoor je N-VA’ers vaak zeggen, in navolging van hun voorzitter. Dat klinkt goed. Maar wat willen ze dan wel? Nog eens vijf jaar communautaire stilstand? Nee, dat ook niet. Samen met het Vlaams Belang de onafhankelijkheid uitroepen in het Vlaams Parlement? Ook daar zijn niet alle N-VA’ers even enthousiast over. Maar wat moet er dan wel gebeuren in 2019? Lees meer…

Praten met Cor Engelen: “Het Lam Gods krioelt van de nonsens”

Cor Engelen is strijdvaardig, stellig en hij weet waarover hij spreekt. In het wereldberoemde veelluik van Jan van Eyck zitten minstens 46 eigenaardigheden die aantonen dat de panelen bewerkt zijn tot een ratjetoe van ware en valse figuren. Voor die stelling krijgt Engelen geen lof, wel dichtgeknepen monden, boycot en achterklap. ‘t Pallieterke zocht hem op in Leuven in een huis dat een privémuseum is. Lees meer…

‘Het Activisme’, het oorlogskind der Vlaamse Beweging…

In december 1916 bestaat het Activisme reeds bijna twee jaar. Als verschijnsel: de actieve Vlaamse Beweging in het bezette gebied – in tegenstelling met de passieve Vlaamsgezinden, die “eerst België vrij” willen en pas daarna opnieuw aan Vlaamse strijd zullen doen. De actieve Vlaamse Beweging onder de bezetting heeft ook reeds haar naam, en de aanhangers zijn bekend als activisten. Een scheldnaam voor de enen, een erenaam voor de anderen. Lees meer…

 

abonneer-nu