“Honden toegelaten, vrouwen niet”

Cesur Yuce, een Turk die in Genk gekend is als kapper Cesar, heeft een poster voor de inkom van zijn zaak hangen waarop een man met hoge hoed en baard, een hond en een vrouw te zien zijn, met een duidelijke tekst: “Ik mag binnen (man), ik ook (hond), ik mag niet binnen (vrouw).” Dat schoot meerdere buurtbewoners, waaronder gemeenteraadslid Kamiel Bollen (N-VA), in het verkeerde keelgat. Er werd klacht ingediend bij de politie, die een pv opstelde. Volgens kapper Cesar is dat gewoon humor, maar volgens Bollen zijn er andere manieren om aan te geven dat de dames niet gewenst zijn, of juist wel. Burgemeester Wim Dries (CD&V) reageerde dat een medewerker van Unia een dossier heeft opgesteld.

Invalide Limburgers

Uit nieuwe cijfers van het RIZIV moet blijken dat Limburg in verhouding tot het aantal inwoners de meeste invaliden (10.986) met rugpijn van Vlaanderen telt. Ook wat psychische klachten betreft, is Limburg met 10.218 invaliden Vlaams kampioen. Limburg telt 33.700 invaliden, een jaar geleden was dat nog 32.333. In het onderzoek naar de grootschalige fraude met valse attesten die vorige week bekend raakte, vroegen de speurders zich al af of de hoge cijfers in Limburg te maken hebben met de fraude. “Ook de rol van de ziekenfondsen wordt in dit onderzoek uitgespit”, zei minister De Block. Bij het socialistische De Voorzorg vond al een huiszoeking plaats. Gaan de twee machtigste mannen van Limburg, Wouter Beke en Jo Vandeurzen (CD&V), de CM ook aan een onderzoek laten onderwerpen?

Dyanet-spionnen

Er is één partij die al jaren waarschuwt dat er van alles mis is met de door de Turkse staat gecontroleerde Diyanet-moskeeën. Die partij – u kent ze – werd daarvoor consequent weggezet als onverdraagzaam. Moskeeën van Diyanet (tot nu toe dertien) worden dan ook zonder problemen erkend en betoelaagd, hoewel ze niet voldoen aan de regels. Imams van zulke moskeeën zijn ambtenaren van de Turkse staat en worden in een roulatiesysteem vervangen: ze leren daardoor nauwelijks of geen Nederlands en integreren zich niet in het land waar ze werkzaam zijn. Dat zijn nochtans vereisten om voor erkenning in aanmerking te komen. Het is dan ook wat bevreemdend dat nu een hele heisa ontstaat omdat zwart op wit werd aangetoond dat de imams van deze moskeeën spioneren voor de Turkse overheid en voor de Turkse geheime dienst (ook al beweert de Turkse ambassadeur dat zoiets niet het geval is – hij liegt). Vlaams minister Homans verklaart nu dat ‘dit gaat over buitenlandse inmenging’ en dat we dat ‘niet mogen toelaten’. Maar zulke inmenging is nu precies het hele opzet van Diyanet! Homans vraagt dat de federale regering optreedt, maar ze zou beter zélf de hand aan de ploeg slaan en meteen de erkenning van de Diyanet-moskeeën intrekken. Dat zou maar consequent zijn. Durft ze dat?