Heeft ‘enfant terrible’ Alain Destexhe nog een toekomst binnen de MR? Er zijn geruchten dat hij wel eens een overstap naar de Parti Populaire (PP) zou wagen. Ideologisch gesproken niet onlogisch, maar het zou de profilering die zo belangrijk is voor hem moeilijker maken.

Het is een beetje als de relatie tussen François Mitterrand en de PS. Eerder dan socialist, was ‘le président soleil’ vooral mitterrandist. Op een andere schaal bekeken, kan hetzelfde gezegd worden over Alain Destexhe en de MR. Electoraal gooit de man hoge ogen, wat zijn meerwaarde is voor de Franstalige liberalen. Afgezien hiervan is hij intern één brok ergernis. Hij rijdt enkel voor zichzelf, klinkt het. Aan een hoog tempo werkt hij zichzelf in de kijker, maar op een manier en rond thema’s die niet altijd in de smaak vallen. Toch niet bij zijn partijgenoten, te beginnen met de afdeling Elsene, de huidige woonplaats van de geboren Luikenaar. Twee jaar geleden werd al beslist dat voor hem geen plaats meer was op de blauwe lijst. In 2012 was er geen schepenambt. En nu lijkt men hem gewoon uit de gemeenteraad te willen zien vertrekken, waar deze reiziger vooral schittert door afwezigheid. Tien op tien scoorde hij het afgelopen jaar op dat vlak. Anders gezegd: tien vergaderingen op rij was hij afwezig.

François Fillon

Maar zie, Brussel telt 19 gemeenten. Keuze zat voor de voormalige secretaris-generaal van Artsen zonder Grenzen. Hij was al raadslid in Brussel-stad, Oudergem en nu ook in Elsene. Waarom niet eens Ukkel proberen? Zeker omdat “zijn vriend” François Fillon er volgens een recent gerucht wel eens zou kunnen opduiken. Wat ooit als een grap gelanceerd werd, lijkt mogelijk concreet gestalte te krijgen. Het afgelopen weekend pakte La Libre Belgique ermee uit. Dat de man het niet tot president zal schoppen, is nu wel duidelijk. Waarom dan na de nederlaag de Franse drukte niet ruilen voor het Ukkelse isolement. Een beetje zoals Alain Juppé die in 2004 toen het hem wat te warm werd in Frankrijk even ging doceren in Québec. Niet gehinderd door veel deontologie, liet een loslippige vastgoedmakkelaar al verstaan dat Fillon al wat prospectie heeft gedaan. Dat hij ook nog eens in het sterrenrestaurant ‘La Villa Lorraine’ aldaar gesignaleerd werd, voedde het vermoeden. “Hij zal me vervoegen, ik verlaat Elsene”, tweette Alain Destexhe als reactie op het stuk. To Ukkel or not to Ukkel

Parti Populaire

Destexhe is misschien geen gedroomde ploegspeler, een man zelfs die vooral door zijn ego gestuwd wordt, inhoudelijk is hetgeen hij doet best interessant. Met behulp van een ghostwriter (jammer genoeg onvoldoende onderlegd), publiceerde hij enkele jaren geleden een boek waarin hij het Franstalige publiek de Vlaamse Beweging uitlegde. Hij focust op de problemen rond de islam en radicalisme, wat in Franstalig België delicater ligt dan in Vlaanderen. Doorgaans doet hij dit met kennis van zaken, met een stevige dosis gezond verstand, maar dan volgt de onvermijdelijke provocatieve uitschuiver die het voorgaande in de schaduw stelt. Dat de man nooit minister was en ook nooit wist door te dringen tot de top van zijn partij, werkt zijn frustratie in de hand. Welke toekomst is voor hem bij de MR nog weggelegd, voor zover die er überhaupt is? Geruchten doen de ronde dat hij wel eens naar de Parti Populaire zou stappen? Een biotoop waar het makkelijker vertoeven is met zijn ideeën. Maar waar het intern makkelijker zou liggen, zou de externe profilering weer moeilijker liggen. En daar is het hem net om te doen.

KNIN