Stefan Löfven, de sociaal-democratische Zweedse eerste minister, verklaarde in een toespraak, als reactie op de aanslag in Stockholm van afgelopen vrijdag, dat de massa-immigratie beperkt dient te worden.

In het bijzonder wil hij vermijden dat het land ooit nog in een situatie terechtkomt als in 2015, toen massa’s vluchtelingen het land overspoelden. Vandaag weten we wat de gevolgen daarvan zijn: handtastelijkheden op muziekfestivals, een spectaculaire toename van het aantal verkrachtingen, no-gozones in een groot aantal stadsdelen, toename van de criminaliteit, en dergelijke meer.

Die inperking van de immigratie ligt echter behoorlijk gevoelig in Stefan Löfvens eigen partij. Door een samenloop van omstandigheden was er bovendien net dit weekend een partijcongres van de Zweedse sociaal-democraten voorzien. Vóór de aanslag leek het erop dat op dat partijcongres een aantal pittige discussies zouden gevoerd worden over de Zweedse vluchtelingen- en immigratiepolitiek. Terwijl de partijtop de immigratie enigszins aan banden zou willen leggen, vindt de basis van de partij dat Zweden zijn grenzen nog meer dan nu het geval is moet openstellen, en nog guller permanente verblijfsvergunningen en familieherenigingen rond moet strooien.

De aanslag gooide ferm wat roet in het eten van de partijbasis, die zich genoodzaakt zag wat te dimmen. Uiteindelijk werd er een compromis uitgedokterd, waardoor Löfven aan de buitenwereld kon verklaren dat hij de immigratie en de instroom van vluchtelingen in Zweden wil beperken. Maar bij die uitspraak horen wel enkele kleine lettertjes: hij wil die instroom namelijk beperken door het Zweedse immigratie- en vluchtelingenbeleid te exporteren naar de rest van de Europese Unie, zodat vluchtelingen niet meer helemaal naar Zweden hoeven te reizen om bij het eerste pak waspoeder al een permanente verblijfsvergunning toegestopt te krijgen. Of nog: hoe Stefan Löfven denkt dat het water in zijn eigen kelder wel zal zakken als hij maar genoeg water in de kelders van de hele buurt kan gepompt krijgen.