We schreven het reeds vorige week: de Vlaamse regering heeft alle sleutels in handen om het Eurostadion tegen te houden. N-VA-Minister Ben Weyts besliste terecht om twee lapjes grond niet te verkopen aan Brussel, waardoor er geen op- en afritten naar Parking C kunnen worden aangelegd. Hierdoor is het onmogelijk om het stadion te bouwen. Bovendien is een bouwvergunning juridisch enkel mogelijk na een samenwerkingsakkoord tussen Ghelamco en het Vlaams Gewest. Ook via deze weg kan Weyts het stadion tegenhouden.

Mogen we na de beslissing van Weyts op onze twee oren slapen? Het zou de logica zelf zijn. Maar vermits België een absurd land is en de Franstaligen altijd het laatste woord willen hebben, is een gezonde dosis Vlaamse argwaan echt wel noodzakelijk.

Belgisch gezichtsverlies

Brussel beschouwt het dossier helemaal niet als afgesloten en achter de schermen wordt momenteel koortsachtig gelobbied om het Eurostadion alsnog gerealiseerd te krijgen. Belangrijkste argument schijnt te zijn dat België het slachtoffer zou worden van een onmetelijk gezichtsverlies indien er hier bij het EK van 2020 niet kan gevoetbald worden. Bepaalde politici doen er achter de schermen alles aan om N-VA op andere gedachten te brengen. Maar ook Ghelamco zelf zit niet stil. We hebben tot nu toe geen link willen leggen met de betrokkenheid van dit bedrijf bij het nieuwe stadionproject in Antwerpen, maar de Brusselse krant Le Soir zag in haar editie van 30 maart toch wel een verband met het Eurostadion. Wil Ghelamco via beloftes in Antwerpen steun winnen bij Bart De Wever voor het Eurostadionproject? We kunnen ons niet voorstellen dat De Wever zich daaraan zou laten vangen.

Arbiter De Wever

Diezelfde krant legt ook een link met het dossier van het vliegtuiglawaai boven Brussel. “Kan het Eurostadion als pasmunt dienen voor het dossier van de vluchten boven Brussel?” zo vraagt Le Soir zich letterlijk af. De krant lanceert zelfs een oproep naar “arbiters” De Wever en Charles Michel om tussen te komen.

We dachten dat het om een absurde piste ging van een journalist, maar de jongste dagen horen we hardnekkige geruchten dat er door partijen uit de federale meerderheid toch een koppeling wordt gemaakt tussen beide dossiers. Op het vlak van timing is dit niet helemaal denkbeeldig. Over enkele weken dient er inderdaad een oplossing gevonden te worden voor het dispuut rond de luchthaven. Anders treden de extreme Brusselse boetes in werking. Maar het zou toch al te gek zijn dat Vlaanderen het Eurostadion moet slikken in ruil voor wat een evidentie is, namelijk een rechtvaardige spreiding van de lawaaihinder?

Ons lijkt het volstrekt ondenkbaar dat de N-VA zich zou laten verleiden tot een dergelijke koehandel. Beide dossiers hebben niets met elkaar te maken. Bovendien kan de Vlaamse regering zich helemaal niet sterk maken dat het Eurostadion er ooit komt: de buurtbewoners kunnen met procedures de bouw van het stadion jarenlang blokkeren. We hopen dan ook dat de geruchten die momenteel circuleren, zeer spoedig de kop worden ingedrukt.

BL