“Amerikaanse universiteit” zonder Amerikaanse campus

Het is de lezer waarschijnlijk ook opgevallen hoe lovend onze media schrijven over de “Amerikaanse” Central European University, die de laatste tijd in Hongarije onder vuur ligt. De Hongaarse eerste minister Viktor Orbán, ‘bête noire’ van heel weldenkend Europa, heeft het niet zo hoog op met de stichter van die universiteit, Georges Soros, en diens bedrijvigheden in Hongarije. Daarom liet Viktor Orbán niet zo heel lang geleden een nieuwe wet uitwerken die onder meer stelt dat universiteiten van buiten de EU in hun eigen land een campus dienen te hebben waar een gelijkaardig curriculum aangeboden wordt als dat op de campus in Hongarije.

De “Amerikaanse” Central European University heeft dat echter niet, want ze heeft maar één campus, namelijk in Boedapest, en geen enkele in “thuisland” Amerika. Dus dreigt ze haar deuren te moeten sluiten wanneer de wet in voege treedt, tenzij ze alsnog een campus in bijvoorbeeld New York opricht.

Sindsdien schreeuwen de progressieve media in heel Europa moord en brand. Elk Hongaars protest, zelfs al gaat het maar over vijf man en een paardenknop, wordt meteen dik in de verf gezet. Zijdelings probeert men de druk op te voeren op de Europese Volkspartij (EVP) om Fidesz, de partij van Viktor Orbán, uit te sluiten. En deze keer lijkt er bij de EVP zelfs iets te bewegen. Wat is hier aan de hand?

Hagiografen van Georges Soros

Georges Soros (geboren György Schwartz, maar in 1936 veranderde zijn familie haar Duits-joodse achternaam naar het veiliger klinkende Soros) staat al lang bijzonder goed aangeschreven in onze progressieve media. Hoewel de man stinkend rijk is en in het zakendoen één van de ruwste kapitalisten ooit – hij schrikt er zelfs niet voor terug landen aan de rand van het bankroet te brengen als hij daarmee wat geld kan verdienen –, hoort hij politiek bij de progressieve voorhoede thuis.

Een goed voorbeeld van hoezeer de man op handen gedragen wordt, is de column van Ian Buruma in De Standaard van 18 maart jongstleden. De man kan gewoonweg niets verkeerd doen, of beter gezegd: over zijn donkere kantjes kom je als lezer niets te weten. Zo vermeldt de column wel dat Georges Soros de organisatie Black Lives Matter financieel ondersteunt (ondanks haar faam in onze media een behoorlijk racistische en gewelddadige organisatie, die als ze zich werkelijk iets zou aantrekken van het lot van jonge zwarten in de VS zich vooral zou toeleggen op geweld tegen jonge zwarten door… andere jonge zwarten). Maar wat je niet te weten komt, is dat Soros de gewelddadige protesten tegen de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen financierde. Stel je voor dat een rechtse miljardair meegeholpen zou hebben om geweld tegen de verkiezing van een Democraat te organiseren…

Ook wanneer het over de Central European University gaat, worden alleen maar de meest positieve adjectieven van stal gehaald (“progressief”, “liberaal”, “internationaal”, “democratisch”). Viktor Orbán daarentegen wordt in de berichtgeving consequent weggezet wordt als “sluw”, “antiliberaal” en “repressief”.

Maar nergens vraagt een krant zich af hoe Amerikaans een Amerikaanse universiteit wel is, als ze nergens in de VS over een campus beschikt. Of waarom het toch zo’n groot probleem is voor een zo prestigieuze universiteit als de CEU om snel een campus op te richten in de VS: Amerikaanse studenten zouden voor zo’n topuniversiteit toch in dichte drommen moeten staan aanschuiven?

Genderstudies en milieuwetenschappen

De Central European University wordt aangeprezen als één van de meest prestigieuze universiteiten in Europa, maar in de praktijk omvat ze alleen maar sociale en humane wetenschappen. En eigenlijk zelfs dat niet, want buiten wat economie, rechten en voorts vooral veel (linkse) politiek en sociologie valt er aan die “universiteit” eigenlijk niet veel te rapen. Zo ‘univers’ is die universiteit dus niet, want geen dokters of ingenieurs aan de Central European University, en ook geen linguïsten, pedagogen of psychologen. Maar het was wel de eerste universiteit in Centraal-Europa met een programma in “gender studies” en “milieuwetenschappen”. De lezer mag zelf raden hoe ‘univers’ de politieke wind waait binnen de paar faculteiten die ze heeft.

De Central European University is dus niet zomaar een “prestigieuze universiteit”, maar een vanuit de VS gefinancierde kweekschool om, zoals haar missie zelf zegt, “toekomstige leiders voor te bereiden op het bouwen van open en democratische samenlevingen”. Linkse politici en rechters dus, en meelopende journalisten. En met de “open” van “open deuren voor de migratie”, en “democratisch” in de betekenis van rechten voor alle mogelijke minderheden, terwijl de meerderheid haar kop maar in kas moet houden en belastingen moet dokken om het al die minderheden naar hun zin te maken.

Zeg nu nog dat Viktor Orbán ongelijk heeft om de Central European University te willen sluiten, of minstens aan banden te leggen.

Rusland niet naar Eurovisiesongfestival

We hadden het er enkele weken geleden al over: Oekraïne, dit jaar gastland voor het Eurovisiesongfestival, verklaarde de Russische deelneemster persona non grata nadat gebleken was dat ze de annexatie van de Krim door Rusland ondersteund had. De EBU had nog voorgesteld Julia Samoylova via een satellietverbinding te laten deelnemen, maar daar bedankte Rusland uiteindelijk voor. We zullen nooit te weten komen of die satellietverbinding het op het cruciale ogenblik jammerlijk zou begeven, of wat voor truken van de foor Oekraïne klaar had liggen om de Russische kandidate het leven nog wat zuurder te maken. Je kan van de Russen zeggen wat je wilt, maar ook de Oekraïners zijn zeker geen doetjes.

Of de bobo’s van de ECB ondertussen begrepen hebben dat ze met al die Centraal- en Oost-Europese deelnemers met vuur spelen? Dat blijft een open vraag. Waarschijnlijk denken ze daar nog steeds in alle ernst dat ze met hun liedjescompetitie al heel veel vrede gesticht hebben.

Genderneutrale prijzen bij MTV

Het spreekt voor zich dat een hippe muziekzender als MTV zich op tijd en stond in het progressieve daglicht dient te plaatsen. Daarom bevielen ze daar onlangs van de gedachte om bij hun tv- en filmprijzen voortaan geen onderscheid meer te maken tussen acteurs en actrices, en alleen nog maar naar “acteerrollen” te kijken.

Op het eerste gezicht valt daar wel iets voor te zeggen: een acteerprestatie is een acteerprestatie, en in principe maakt het dan niet veel uit of de rol door een man of een vrouw gespeeld wordt. Maar zo eenvoudig liggen de zaken niet, want je kan er gif op innemen dat toch afgewogen zal worden hoeveel mannen en hoeveel vrouwen er voortaan prijzen zullen wegkapen. Vergelijk het met de discussie over de Oscars voor zwarte acteurs en actrices, zodat men in de praktijk niet ver meer af is van raciale quota.

Overigens, het is niet de eerste keer dat MTV probeert over te gaan tot genderneutrale prijzen. In 2006 en 2007 probeerden ze het ook al eens, maar kwamen daar in 2008 op terug. Het zou ons niets verbazen als daar toen een commercieel motief achter zat. Door die genderneutraliteit halveer je immers ook het aantal uit te delen prijzen, met als resultaat een veel kortere show. En dus een pak minder reclameblokken.

Verwacht het overwachte

Ooit had De Standaard de naam een katholieke gazet te zijn. Tot enkele marketingjongens en -meisjes beslisten dat die omschrijving niet meer bij de krant paste. Net zoals het Vlaamsgezinde profiel moest verdwijnen.

Bij het doorbladeren van De Standaard van het voorbije weekend viel ons oog op bladzijde C21, waar de redacteur van dienst de lezer tips geeft inzake televisieprogramma’s. Hij raadt ons aan om zeker af te stemmen op de uitzending “Urbi et Orbi”. Niet te missen omdat: “Pasen dit jaar op een zondag valt”. Juist, en dat is meteen de reden waarom paasmaandag altijd op … een maandag valt. Wij kunnen onze collega’s van De Standaard geruststellen: ook volgend jaar valt Pasen op een zondag, en ook het jaar nadien. En ook de volgende jaren.

Ongezouten

Café Weltschmerz is een Nederlandse digitale tv-zender die diepgravende interviews uitzendt via internet. Een plejade aan gasten en onderwerpen kwam de afgelopen twee jaar aan bod (zolang bestaat het). Onlangs zat voormalig NRC-journalist Karel van Wolferen op de praatstoel, om het over Trumps Midden-Oostenbeleid te hebben. Terloops kwam ook de neergang van de krant waarvoor hij jarenlang als Tokio-correspondent heeft gewerkt ter sprake. Wat Van Wolferen te zeggen had over huidig hoofdredacteur Peter Vandermeersch, willen we u niet onthouden. “Nou, de hoofdredacteur moet natuurlijk weg. Maar zo gauw mogelijk. Hij heeft die krant… Het was al aan het afzakken, maar wat hij ervan gemaakt heeft, is echt niet… Het is op geen enkele manier goed te praten. Dat is wel verschrikkelijk, want het was een belangrijk instituut in Nederland. Dat is wég.” Ongezouten, heet dat. Maar daarom niet minder raak.