Pallieterke,

Door een samenloop van omstandigheden, viel ons Matil de eer te beurt om meter te mogen worden van een zevende dochter uit een Gents gezin. En fier dat ze was, als een gieter. Maar ze beseft niet wat ons dat allemaal kost, en dat moet dan van ons karig huishoudgeld uitgespaard worden. Een cadeautje, een brief schrijven, een vertaler vinden om die brief naar het Nederlands te vertalen, en dan ook nog een postzegel kopen om hem te versturen.

Nu wil het lot dat de vader van die dochters door een werkongeval werkloos thuis zit, en omdat zijn vrouw het huis niet uit mag, begonnen ze zich te vervelen en van het een kwam het ander.

Soit. Die Erdogan is er ondertussen wel in geslaagd een referendum te winnen. Het gaat erom dat hij meer macht wil dan hij al heeft. Dat zou ik hier eens moeten proberen! Het kot zou te klein zijn. Zelfs zijn landgenoten die in het buitenland wonen, mochten meestemmen. En zo komt het dat 77 procent van zijn landgenoten die bij ons wonen, en dus mijn landgenoten zijn, voor hem hebben gestemd. Dat van die zijn/mijn landgenoten, dat versta ik eigenlijk niet goed, dus zal ik mijn secretaris vragen om mij dat eens uit te leggen. 

Jullie weten allemaal – het heeft in alle kranten gestaan – dat ik een zeer streng dieet volg. Nu wil het noodlot toch wel dat ik van de beenhouwers van den abattoir van Anderlecht een schaap gekregen heb. Dat is een traditie van toen mijn nonkel Bo lang geleden eens interesse heeft getoond in het reilen en zeilen van die instelling. Maar ik denk eerder dat het een gevolg is van die hype rond “40 dagen zonder vlees”, wat vroeger gewoon “de vasten” heette. Doordat de klanten minder vlees gegeten hebben, zitten ze met een overschot en die gasten hebben dan gedacht dat ze mij daar een pleziertje mee konden doen. Maar wij moeten het allemaal opeten. En dan zal in enkele rondjes meer moeten lopen in mijn park, om het overgewicht te niet te doen.

Of zou het iets te maken hebben met die 77 procent van zijn/mijn onderdanen, die willen dat ik mee aan hun kant zou gaan staan?

Wat vond u trouwens van mijn Oostenrijks vestje waarmee ik vorige week op televisie ben komen paraderen? Mooi toch. Het is nog van mijn grootvader geweest. Die droeg dat toen hij lang geleden bij zijn vriend Dolf op theevisite ging in Berchtesgaden.

Enfin, de royale groeten uit Laeken van uw koning, Hare Majesteit de koningin, de kroonprinses en de ganse sibbe. 

Flupke van België