Vijf jaar hebben de heren en dame van Frimout erover gedaan, maar vanaf deze week is hun debuutalbum officieel uit. Zestien eigen composities staan op het album. De groep liet zich in de studio met fraai volk omringen. Producer van het album was Steve Willaert, al vele jaren de muzikale rechterhand van Will Tura, maar ook verantwoordelijk voor vele prachtige soundtracks van films en series.

De groep rond singer-songwriter Stef Willems heeft inmiddels al 11 singles op rij die de speellijst van Radio2 haalden. Het nummer ‘Ninett’ werd vorig jaar door de luisteraars van Radio2 zelfs in de Vlaamse top 100 aller tijden gestemd.

Al enige jaren timmert de groep aan de weg, met vallen en opstaan. In hun thuishaven Leopoldsburg werd enkele jaren geleden al een heel succesvol verjaardagsoptreden gegeven, maar toen bleek toch dat, ondanks voldoende enthousiasme, er nog net niet voldoende maturiteit en bagage aanwezig was.

De plannen voor dat eerste broodnodige album werden dus even in de koelkast gelegd en er werd gezocht naar kwaliteit in begeleiding, zowel muzikaal als technisch. En dan bleek Steve Willaert inderdaad de juiste man op de juiste plaats. Willaert vormde de bestaande composities om tot mooie afgewerkte producten en doet de plaat zonder meer veel beter klinken. En zestien liedjes op één cd, dat hebben we in geen jaren meer meegemaakt.

De groep bestaat uit vijf muzikanten en één extra zangeres. Hun kracht? Dat alle groepsleden meezingen en zo vele refreinen vol tot uiting kunnen laten komen. De bezieler, Stef, heeft alle teksten geschreven en hij tekent ook voor zowat alle composities. Je zou Frimout zonder aarzelen zijn project kunnen noemen. Hijzelf vindt het zijn muzikale levenswerk.

In vele opzichten is Frimout dankzij de bezieling van alle groepsleden een welkome en verfrissende afwisseling in het Nederlandstalige muziekwereldje. De nummers klinken als frisse popliedjes en de teksten gaan wel degelijk ergens over. En in deze plaat klinkt niet de minste pretentie.

Op dit moment wordt op Radio2 het nieuwe liedje ‘Sterren zien’ gedraaid. Het is de zoveelste positieve bijdrage van de openbare zender aan het verhaal van Frimout. ‘Sterren zien’ is een typisch Frimout-nummer: sterk gezongen, een aardige meezinger, vlot arrangement, en heel sterk georiënteerd op radio. Ook ‘Toffer dan tof’ is zo’n liedje. Muzikaal aangevuld met de viool van Andries Boone zet het lied aan tot spontaan meeklappen en meezingen, al is de tekst net iets te populistisch. Hetzelfde vlotte gevoel bij ‘Juist-fout’ en ‘Superman’. Ernstiger gaat het eraan toe in het liedje ‘Paradijs’. Dat liedje toont een heel andere kant van Stef Willems en geeft de plaat een extra gevoelig tintje.

Ondertussen heeft de groep, door hard te zoeken, een mooi gevulde festivalzomer bewerkstelligd. Er zijn vele plaatsen tijdens de zomervakantie waar u de groep aan het werk kan zien. Niets zo aangenaam voor een Nederlandstalige popgroep om op een podium uw sympathie te proberen winnen.

De groep Frimout verdient een plaats tussen de vele andere groepen. Ergens dromen ze er stiekem van de nieuwe Clouseau te worden. In dat genre zit de groep ook. Maar om daar echt te geraken, is er werk aan de winkel: nog straffere teksten en een nog beter getrainde stem. Het potentieel is er, en naar het vervolg zijn we zeer benieuwd.

GT