Op 19 april werd duidelijk dat de burgers in het Verenigd Koninkrijk vervroegd naar de stembus mogen trekken. De verkiezingen die in juni georganiseerd worden, zullen, naar alle verwachting, een klinkende overwinning opleveren voor de Conservatieven. Peilingen geven aan dat bijna één op de twee Britten aangeeft op de partij van Theresa May te zullen stemmen.

Al met al kwam de persconferentie, vorige week dinsdag, onverwacht. In een korte, droge mededeling gaf Prime Minister Theresa May aan dat zij voorstander is van een nieuwe stembusslag. Een dag later stemde het Britse Lagerhuis in met de ‘Snap Election’. Hiervoor was nochtans een tweederdemeerderheid noodzakelijk. Het was dan ook enigszins verrassend dat de sociaaldemocraten voorstander bleken te zijn van de nieuwe verkiezingen. Labour staat er dramatisch voor. De 229 parlementsleden kozen er dus vrijwillig voor om naar de slachtbank te worden geleid. “De socialisten lijken wel kalkoenen die uitkijken naar Thanksgiving”, vatte een Brits Parlementslid het humoristisch samen.

Een sterker mandaat

Normaal zouden pas in mei 2020 nieuwe verkiezingen worden ingericht. Waarom wil Theresa May nu al verkiezingen? Daar zijn verschillende verklaringen voor. We zetten de voornaamste op een rijtje: May beschikt momenteel over een bijzonder krappe meerderheid in The House of Commons. Een deel van haar parlementsleden is tegen de Brexit gekant. Door nu haar partij naar een grote overwinning te loodsen, staat May zowel sterker in haar eigen partij, in de Britse politiek als op het internationale toneel. May wil een sterker mandaat van de kiezer, om duidelijk en eendrachtig de onderhandelingen met Brussel, in het kader van de uitstap uit de Europese Unie, te kunnen aanvatten.

Zowel UKIP als Labour ligt momenteel op apegapen. De rechts-populistische United Kingdom Independence Party kan zonder Nigel Farage geen potten breken. De huidige voorzitter, Paul Nuttall, wil een economisch linksere koers varen en stoot zo de rechtse, meer klassiek-liberale vleugel af. In de peilingen is duidelijk te zien dat de scherpe daling van UKIP in de populariteitspoll correleert met de sterke stijging van de Conservatives. May heeft van een zwak UKIP niets te duchten. Ook op links heeft zij niets te vrezen. De oude marxistische leider, Jeremy Corbyn, blijft buiten zijn partij enorm impopulair. Labour is op sterven na dood. In de peilingen haalt de partij nog zo’n 25 procent, terwijl de Conservatives stijgen naar minstens 45 procent. Om aan te geven hoe groot de overrompeling zal worden: de Conservatieve Partij kreeg in 25 peilingen, sinds februari, nooit minder dan 40 procent van de kiesintenties achter zich.

Financiële markten zijn gerust

Interessant is hoe de financiële sector op het nieuws reageerde. Toen Theresa May bekendmaakte dat ze nieuwe verkiezingen wou uitschrijven, zakte het pond dieper weg. Echter, binnen enkele uren tijd herstelde de munt zich volledig, om uiteindelijk hoger te eindigen. Doorgaans worden nieuwe stembusslagen ingericht wanneer er een totale politieke impasse is, of wanneer een regering ten val komt. Vroegtijdige verkiezingen staan in heel wat landen gelijk aan maanden van politieke instabiliteit. De beurzen hebben snel begrepen dat deze verkiezingen juist voor meer in plaats van minder politieke stabiliteit gaan zorgen in het Verenigd Koninkrijk. Er komt een partij die heer en meester is, één figuur die de politiek aanstuurt met een duidelijke boodschap: er moet een ordentelijke Brexit plaatsvinden.

De hysterische armenzwaaier Guy Verhofstadt liet maandag in de gratis krant ‘Metro’ optekenen dat “Theresa May een politieke opportunist is”. Verhofstadt die anderen verwijt opportunistisch te handelen… Mogen we eens hartelijk lachen? Iemand moet de Open Vld’er duidelijk gaan maken dat in het Verenigd Koninkrijk werkelijk niemand wakker ligt van wat Verhofstadt over deze of gene toestand vindt.

Schotland en de ruk naar rechts

Opvallend is dat de Tories niet enkel in Engeland en Wales genieten van een groeiende populariteit. Ook in Schotland zijn de conservatieven aan een opmars bezig. Dat is nieuw. De linkse nationalisten van SNP zijn namelijk al jaren heer en meester in het Parlement in Hollyrood. De Conservatives zouden, volgens de jongste peilingen, een sprong voorwaarts maken van 15 naar 28 procent. De nationalisten van Nicola Sturgeon (SNP) kunnen bijgevolg tot wel zeven zetels kwijtspelen aan de rechtse Unionisten.

Een meerderheid van de Schotten was en blijft tegenstander van een Brexit. Nicola Sturgeon, de Schotse eerste minister, heeft in de afgelopen maanden meermaals gezegd dat ze een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wil organiseren. Indien de Schotten bij meerderheid beslissen zich af te scheuren van het Verenigd Koninkrijk, kan een onafhankelijke Schotse staat opnieuw het lidmaatschap van de EU aanvragen. Echter, uit alle ondervragingen blijkt dat 53 tot 55 procent van de Schotten een onafhankelijke staat niet ziet zitten. “Het is tijd dat de SNP de uitslag van de referenda respecteert”, klinkt het bij de Schotse Conservatives en de Schotse afdeling van UKIP in koor.

LvS