Afgelopen weekeinde werd in Arnhem een homokoppel aangevallen door Marokkaanse jongeren. Het incident doet heel stof opwaaien in Nederland.

Na een avondje stappen, zoals onze Noord-Nederlandse vrienden het formuleren, werden Ronnie en Jasper Vernes-Sewratan aan de Nelson Mandelabrug aangevallen door jongeren van Marokkaanse afkomst. Een van hen had een betonschaar bij waarmee Ronnie in het gezicht werd geslagen. Daarbij verloor hij zijn voortanden.

De dertigers deden na het voorval hun verhaal op Facebook. Zo schrijft Jasper: “na het stappen in Arnhem zijn we met zijn tweeën bij het naar huis lopen geprovoceerd omdat wij min of meer hand in hand liepen (wat we wel vaker doen wanneer we alleen zijn of lopen) maar daardoor dus belaagd werden door een groep Marokkanen met een leeftijd tussen de 14 en 18 jaar. Ik heb altijd gezegd dat we ons niet gek zouden laten maken en ons niet zouden laten kennen en dat deden we dus. Helaas had een van de gasten dus blijkbaar een betonschaar bij zich en na wat schelden op en neer werd het trekken en zo werd het opeens duwen en zo escaleerde zelfs uiteindelijk de boel volledig en kwamen al die gasten tegelijk op ons, voordat ik het wist was Ronnie uit m’n buurt getrokken en had ik drie man op me. Ik vocht me eruit maar hoorde opeens Ronnie schreeuwen dat al zijn voortanden eruit geslagen waren door een van die Marokkanen met dus die betonschaar, ik ging erop af en de rest van hun vluchtte opeens weg en uiteindelijk kon ik richting Ronnie rennen en wat blijkt; zijn bovenste lip is ingescheurd en hij is maar liefst vier voortanden en deels een vijfde tand kwijt door de klappen, de lip is inmiddels gehecht in het ziekenhuis maar de tanden zijn een groter probleem en moeten opnieuw gezet worden. We moeten zo al naar een spoedtandarts.”

Hij besluit zijn bericht: “Wat een leuke stapavond was is een nachtmerrie geworden. (…) Dat dit nog kan gebeuren anno 2017 is onbegrijpelijk en niet te snappen want uiteindelijk zijn wij gewoon Nederlanders in ons eigen land maar het mag dus zo blijkbaar niet zijn qua homoseksualiteit.”

Storm van verontwaardiging

Daarop kwamen zoveel verontwaardigde reacties dat het nieuws werd opgepikt door de lokale en nationale media. De onderhandelaars voor het nieuwe kabinet veroordeelden de mishandeling. De sportjournaliste Barbara Barend riep op om hand in hand te wandelen uit solidariteit met de twee mishandelde mannen. D66-politici Pechtold en Koolmees liepen uit protest hand in hand naar de onderhandelingen. Velen, waaronder ook het rechtse Forum voor Democratie van Thierry Baudet,  volgden hun voorbeeld.

Niet iedereen loopt echter warm voor deze oproep. Zo liet Geert Wilders op Twitter weten: “Wat écht helpt tegen homohaat is niet #allemannenhandinhand maar #deislamuitnederland”. Men kan inderdaad de vraag stellen wat het effect is van een symbolische actie op het tuig dat dergelijke weerzinwekkende misdrijven pleegt. Goede bedoelingen volstaan niet. De weg naar de hel is ermee geplaveid.

Zieligheidsindustrie

Ebru Umar, de Nederlandse columniste van Turkse afkomst, weigert mee te gaan in deze collectieve verdwazing en haalt in een column getiteld ‘Hey, Mocro-tuig!’ – Mocro is Nederlandse straattaal voor Marokkanen – verschroeiend hard uit: “O je bent geen Mocro, je bent moslim? Moslimtuig dan, joh het is mij om het even. Zowel je Mocro- als je moslim-zijn schijnt extra rechten in dit land te verschaffen dus het is mij om het even. (…) Ik walg van jullie en ik walg nog meer van de zieligheidsindustrie die júllie gaat opvangen en die júllie gemaakt heeft tot wat je bent. Jullie boffen maar om in Nederland te wonen, het land dat daders pampert en slachtoffers vertelt ‘sterk’ te moeten zijn. Het land waarin daders alle rechten hebben die ze zich maar kunnen voorstellen. In jullie eigen cultuur geldt oog om oog, tand om tand – vooral dát gun ik jullie maar ja, als ik dat zeg, roep ik natuurlijk op tot geweld.”

Nochtans verschilt Umar enkel van toon met minister-president Mark Rutte (VVD). Rutte had tijdens de verkiezingscampagne een open brief geschreven ‘aan alle Nederlanders’ waarbij hij een duidelijke boodschap had: “We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Die homo’s lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten. Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg.” Eerder had hij het in het bekende Nederlandse praatprogramma ‘Zomergasten’ nog kernachtiger geformuleerd: ‘Pleur op!’.

De daders hebben zich ondertussen gemeld bij de politie. Het gaat om drie minderjarigen van zestien jaar, twee van veertien jaar en een meerderjarige van 20 jaar. Een van de jongeren die vastzit gaat echter aangifte doen tegen het homokoppel, zo liet zijn advocaat weten in het praatprogramma Pauw. De advocaat vertelde dat zijn cliënt zich ook slachtoffer voelt. Want, aldus de advocaat, zijn cliënt werd aangevallen door het homokoppel.

L.