Een wijk in Gent met slechte luchtkwaliteit, volgens het stadsbestuur, is de omgeving van het E17-viaduct in Gentbrugge. Een actiegroep ijvert voor de afbraak van dat viaduct omwille van fijn stof en geluidsoverlast. Gebouwd met slechte voegen, maakt het verkeer dat over het viaduct rijdt bijzonder veel lawaai (kaboenk, kaboenk, kaboenk…).

Dat past mooi in het politieke kraam van groen en rood (de bevoegde minister Ben Weyts is een N-VA’er). Het stadsbestuur steunt volop de vraag om het viaduct af te breken en publiceert mooie toekomstdromen, met parken en ander fraais op de grote lap grond die daardoor vrij zou komen. Waarheen met het drukke verkeer op de snelweg (onder de grond, of via een lus dwars door een aantal buurgemeenten)? Dat is voor hen geen zorg. Laat staan dat ze bereid zouden zijn een deel van de enorme kosten te betalen om een drukke verkeersader te verleggen. De volledige lengte tussen het verkeersknooppunt in Zwijnaarde en dat van Destelbergen zou moeten verdwijnen.

Uitgerekend vlak naast het vermaledijde viaduct laat schepen Decruynaere het dienstencentrum van Gentbrugge ombouwen tot een school. Op, wat volgens haar eigen vrienden, een van de plekken in de stad is met de slechtste luchtkwaliteit, wil zij klassen inrichten voor kleuters en lagereschoolkinderen. Tegen dat het viaduct ooit is afgebroken, zullen generaties kinderen er hun dagen hebben doorgebracht in een walm van luchtvervuiling. “De belangrijkste wegen zijn onze luchtwegen”, sprak onze burgemeester, maar dat is blijkbaar niet zo voor de kinderen van Gentbrugge. Werk aan de winkel voor de actiegroep?

Veli trekt ten strijde

Parlementslid Veli Yüksel (CD&V) stoorde zich aan de kosten voor de beveiliging van Wilders, toen die recentelijk een dagje in Gent kwam winkelen, en hij postte daarover een bericht op Twitter. Daarop kreeg hij honderden reacties: de echte schande is dat Wilders beveiliging nodig heeft, en Veli’s eigen geloofsgenoten zijn het die Wilders bedreigen… Niet alle reacties waren even fijnzinnig. En kijk, deze week volgde een nieuwe oproep van Veli. Sociale media zouden verplicht moeten worden “haatberichten” door te sturen naar de politie. Nu worden “gore berichten” al door Facebook en Twitter verwijderd, maar dat gaat voor hem niet ver genoeg. Wij vragen ons af, houdt het ene verband met het andere? Zo kort nadat hij zelf op Twitter wat commentaar te verwerken kreeg voluit gaan voor censuur en een door Europa opgelegd kliksysteem, is dat toeval?

Niet iedereen op de bakfiets?

Horden journalisten zakten deze week af naar Gent om te jubelen over het historisch circulatieplan. Dat is onmiddellijk een groot succes, tenminste, als je de hoeraberichten wilt geloven. Of al dat gejuich terecht is, dat zal de tijd uitwijzen.

Ondertussen is onze stad opgesmukt met rode strepen op het wegdek. Die dienen om de knippen aan te duiden. Bussen mogen daarover rijden, net als taxi’s en alle dienstwagens van Stad Gent, maar Jan met de pet die mag dat niet, op straffe van een GAS-boete, automatisch doorgestuurd via een camera met nummerplaatherkenning. Bij de stedelijke dienstwagens horen ook de Volvo’s van onze schepenen. Zij kunnen dus wel ongestraft door het autovrije gebied en door de knippen. Het zou hen sieren van dit voorrecht geen gebruik te maken.

Ook betreffende parkeertarieven is niet iedereen gelijk. Het stadsbestuur voert goedkopere tarieven in voor haar eigen personeel. Werknemers van Stad en OCMW Gent krijgen een parkeerabonnement voor tien euro per maand plus één euro per dag dat ze effectief parkeren (in een ondergrondse parking of op straat). Alle andere mensen die in Gent werken, moeten een veelvoud van dat bedrag betalen. Schepen van Personeel De Regge begrijpt de heisa daarover niet. Volgens haar hebben de vakbonden gewoon goed onderhandeld met het stadsbestuur. Niets belet andere werknemers om naar hun baas te stappen en te vragen dat hij een deel van hun parkeergeld betaalt. En wij die dachten dat wie voor Stad Gent werkt voortaan enkel nog met een bakfiets over straat mocht…

Mathildis