Een taxi nemen in Brussel? Overweeg dan zeker Uber. Want zowat alle argumenten tegen dit alternatief en voor de reguliere dienstverlening lopen mank.

Een Nederlandse kennis in Brussel pakte er onlangs mee uit: Uber wordt groot dankzij vrouwen, homo’s en Joden. En hoewel dit net als zovele ‘oneliners’ wat vreemd klinkt, zit er een grond van waarheid in. Gevrijwaard van politiek correcte reserves, erkent de lezer van dit blad dat er behoorlijk wat fout loopt in menige (Europese) (groot)stad. Net die drie voormelde groepen lopen bijzondere risico’s. Boze tongen fluisteren dat dit iets te maken zou kunnen hebben met een stevige aanwezigheid van moslims op die plekken, ook achter het stuur van huurrijtuigen, ook wel taxi’s genoemd. We laten de ironie voor wat ze is en keren terug naar Brussel, jammer genoeg geen uitzondering op de regel.

Europese graadmeter

Als de aanwezigheid van degelijk taxinetwerk een graadmeter van beschaving zou zijn, dan bevindt Brussel zich ergens op oertijdniveau. En wat dan weer zo typerend is voor deze stad: bij het vaststellen van mistoestanden anno 2017, doet men zo zijn best om de problemen als ‘recent’ en ‘occasioneel’ voor te stellen. Zopas haalde een Europees expatskoppel het nieuws. U las erover in dit blad, vorige week. Een heel gedoe met een Brusselse taxi was het: geen mogelijkheden om met een kredietkaart te betalen en uiteindelijk haalde het chauffeur-geboefte er wat handlangers bij, wat het dispuut in een handgemeen deed eindigen. De brokken zijn er, net als de terechte verontwaardiging. Aan politionele zijde valt vooral de gelatenheid op. En uiteraard belooft de politiek – Pascal Smet (sp.a) – een onderzoek. Liefhebbers moeten Bruzz.be er maar op nalezen. Voormeld voorbeeld is extreem en – mogen we hopen – uitzonderlijk, maar het past in een breder raam van mistoestanden in de Brusselse taxisector. Vele vreemde dingen gebeuren, en steevast worden ze toegedekt. Jaren geleden al werd een collega van ondergetekende na een banale aanrijding met een taxi (die voor alle duidelijkheid schromelijk in fout was) door opgeroepen ‘handlangers’ in mekaar gemept. “Tja,” was de reactie bij de politie, “het is een moeilijke sector.” Welkom in de Europese hoofdstad.

Alternatief

De sector is maffieus en de dienstverlening is belabberd. En net dat zijn de twee argumenten die men tegen Uber gebruikt. De reguliere dienstverlening is kwaliteitsvol en correct, alleen zijn dit vooral waarden die op conto van de uitdager geschreven kunnen worden. Persoonlijk maakten we nog geen gebruik van Uber, maar de ervaringen die we mochten opvangen, zijn erg lovend. Keurige voertuigen, netjes onderhouden en beminnelijke chauffeurs. Zowat het omgekeerde wat men bij de taxis ‘verts’, ‘gris’, en nog zowat meemaakt, zeker wat dat laatste betreft, ook al mochten we tegenvoorbeelden ervaren. Zowat alle argumenten voor de strikt gereglementeerde  dienstverlening sneuvelen in de praktijktoets. Dus toch maar Uber? Graag!

KNIN