2017-15_15_Nollet - Dopingcontrole (Medium)Proficiat, zonder meer

Tenzij u onlangs in een godverlaten oord verdwaald bent geraakt, kan het u moeilijk ontgaan zijn dat Tom Boonen voorbije zondag zijn allerlaatste koers heeft gereden. Wat we nog niet wisten over Tom zijn we de voorbije weken in het lang en het breed te weten gekomen. Met dank aan de diverse sportredacties die ons beelden toonden van Tommeke met zijn eerste tutter, Tommeke als kleuter op zijn fietske, Tommeke als knaap op wandel aan de hand van tante Lisette, enzovoort. Kortom, Tommeke hier, Tommeke daar, Tommeke overal. Met alle respect voor wat Boonen gepresteerd heeft als renner, maar hij mag van ons niet verwachten dat we hier zijn levensloop en zijn palmares gaan uitspinnen. Een stevige handdruk en een dikke proficiat zullen wel volstaan, zeker?

Daar is de lente

Negenentwintig kasseistroken lagen te blinken in de zon. Het is al anders geweest in Parijs-Roubaix. Al hebben we niemand ontmoet die boos was omdat de weergoden de renners en de toeschouwers een zalige lentedag gunden. Dat het een stoffige bedoening ging worden, lag voor de hand en was meteen een goede uitvlucht voor de massa nieuwsgierigen langs de weg om hun droge keel te smeren. De dorstigen laven is dan wel een werk van barmhartigheid, daarvoor waren we niet naar Frans-Vlaanderen afgezakt. Koers wilden we zien. Met de vraag of Tom Boonen zijn favorietenrol zou waarmaken nadat hij alom gevierd en de hemel in werd geprezen alsof hij een halve god is. De hemel behoede.

Razendsnel

Tegen 45,20 km/uur over de kasseien naar de legendarische piste van het vroegere Robaais (Robeke), tegenwoordig gekend is als Roubaix. Die snelheid is een record dat tot vorige zondag op naam stond van Peter Post en nu Van Avermaet toekomt. Na een reeks aanvallen die elkaar in razend tempo opvolgden, vond Greg het moment gekomen om er een extra lap op te geven. Op dat moment mocht Boonen, in een achtervolgend groepje, al een kruis maken over zijn verhoopte zege. Dan kwam Carrefour de l’Arbre in zicht dat geel-zwart kleurde en waar het volop Vlaamse kermis was. De kinderkopjes daar waren er te veel aan voor een aantal metgezellen van Van Avermaet; zij moesten passen. Alleen Stybar en Langeveld konden volgen. De drie konden met nog 17 km voor de boeg  hun stal al ruiken, en we zijn hen dank verschuldigd voor een spannende finale.

Ontketende Oss

In de volgwagen van het zegevierende BMC waren ze vol lof voor Daniel Oss, die lange tijd ijzersterk van leer had getrokken en ervoor zorgde dat de winnaar van de dag een tijd de kat uit de boom kon kijken. De sprint op de velodroom zorgde nog voor een verrassing, toen Moscon en Stuyven uit het niets opdoken en kwamen aansluiten bij de drie ontsnapte musketiers die elkaar beloerden. Uiteindelijk was het de sterkste die won. Zijn naam moeten we niet meer noemen.

Het houdt niet op

Wij hebben altijd geleerd dat we niet gulzig mogen zijn, maar die goedbedoelde raadgeving is aan Greg van Avermaet niet besteed. Het begon met zijn overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad, dan volgden E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Zonder die brute pech in de Ronde van Vlaanderen hadden we hem op het hoogste podium gezien. En nu dus Parijs-Roubaix. Een monument dat alleen weggelegd is voor sterke beren, renners met haar op hun tanden. Wie zei dat er geen Flandriens meer zijn?

Op de valreep 

We gunnen anderen de kriebels, maar zelf geraken we niet in vervoering voor wat in de play-off 2 gebeurt. Als Lierse en KV Mechelen de degens kruisen, zijn we wel op post. De rivaliteit tussen de twee is nu eenmaal erfelijk. En dat vertaalt zich op het veld. In de eerste helft was daar weinig van te merken, maar het beterde na de rust. Om te eindigen in de slotfase met de verlossende vrijschop van Vitas die de supporters van KV Mechelen in de zevende hemel bracht. Het mocht eens meezitten voor de mannen van trainer Ferreira, die zaterdagavond op bezoek gaan bij het zwalpende Waasland-Beveren. Maar dat wil niks zeggen. Het kan verkeren. Dat weten ze na de blamage tegen Union beter dan wie ook, Achter de Kazerne.

Promotie op zak

Goed nieuws voor Beerschot-Wilrijk. Komt Patrick Vanoppen opnieuw naar het Kiel? Die kans is klein, en het is hem niet geraden. Er is een andere reden om de paars-witte vlag uit te hangen. Omdat een aantal clubs niet voldoen aan de licentievoorwaarden en Beerschot-Wilrijk dat wel gelukt is, zijn de pupillen van Marc Brys al zeker van promotie naar 1B. Er moet nog wel een eindronde gespeeld worden, maar dat verandert niets aan de zekerheid dat ze volgend seizoen in de Proximus League mogen starten. Op drie en een half jaar van eerste provinciale naar 1B en binnenkort waarschijnlijk de vierde titel op rij, dat is echt wel straffe toebak. Als we een hoed droegen, zouden we hem eerbiedig afnemen. Waar gaat dat eindigen? Opnieuw stadsderby’ tussen twee Antwerpse eersteklassers zien we wel zitten. We zouden we met handen en voeten toejuichen. Hoc age, zou Bart de Wever zeggen. Vrij vertaald: doen en niet zeveren!

Gezonde lucht

Als de zes die de play-off 1 spelen de punten delen en amper moeite doen om te winnen, zijn wij vlug uitverteld. Met als goede raad: volgende keer beter. Dat geeft ons de kans om de schijnwerpers te richten op de metropool. Het kan geen toeval meer zijn dat Royal Antwerp FC uitbundig gevierd en ontvangen werd op het stadhuis, en dat Beerschot-Wilrijk op weg is naar zijn vierde titel en al zeker is van promotie. Dan kon Berchem Sport niet achterblijven. Het klopte Zwarte Leeuw met liefst 8-1, en staat opnieuw aan de leiding in zijn reeks. Om te eindigen bij Ternesse, de trots van Wommelgem. Daar staan ze in de startblokken om hun plaats in te nemen in de nationale reeksen. Zeg nu nog dat de Scheldelucht niet heilzaam werkt.