VVB en TAK komen op straat. U ook?

Ik heb niet de gewoonte activiteiten van de Vlaamse beweging aan te kondigen. Niet dat ik niet zou willen, maar als ik daarmee zou beginnen, zou dit blad vol staan met activiteiten. Jan Nuyts, 40 jaar lang hoofdredacteur van dit blad en mijn leermeester, zei het me al in 1993, toen ik meehielp met de opmaak: beter niets aankondigen, zei hij, want anders stopt het niet meer. Er is in Vlaanderen altijd wel iets te beleven.

Maar, nu en dan moeten we eens een uitzondering maken. Voor het Zangfeest bijvoorbeeld, omdat die organisatie het o zo broodnodig heeft en niet op steun van de grote media kan rekenen.

Dus maak ik – met mijn goed hart – nog maar eens een uitzondering: op zondag 23 april om 15 uur wordt er verzameld in Zaventem op initiatief van VVB en TAK. We wandelen in de gemeente van Eric van Rompuy (die zal niet aanwezig zijn, is me verzekerd), met als thema: “Uw job is lucht voor Brussel”.

In dit blad heeft u regelmatig over de problematiek van de nachtvluchten kunnen lezen. Vliegtuigen die boven Brussel te veel geluid maken, zullen binnenkort beboet worden door de Franstalige Brusselse regering. Gevolg: meer dan één grote vliegtuigmaatschappij dreigt ermee de luchthaven van Zaventem als uitvalsbasis te verlaten. De luchthaven Zaventem zou daarmee duizenden jobs kunnen verliezen. En het zou best kunnen dat heel wat luchtvaartactiviteiten verhuizen naar de luchthavens van Charleroi en Luik.

En vergeet niet, de luchthaven Zaventem is maar één speelbal van de Franstalige arrogantie. Er is de naamsverandering in Fédération Wallonie Bruxelles, de ambities van de ‘Brusselse Metropolitane Gemeenschap’, de uitbreiding van Brussel richting Parking C, het niet naleven van de taalwetten. Er zijn de provocaties in de faciliteitengemeenten, de onevenredige taalkaders in wetenschappelijk instellingen, et cetera.

Daarom dat ik de VVB graag een duwtje in de rug geef en u lezer vraag om op 23 april af te zakken naar Zaventem. Eendrachtig, zonder partijpolitieke en verenigingsvlaggen, maar achter 1 leeuwenvlag. En mag ik even dromen dat niet alleen plaatselijke Vlaamsgezinde mandatarissen komen opdagen, maar dat ook wat nationale politici komen meewandelen? Gezien het grote belang van dit dossier mogen we dit toch wel verwachten. En daarnaast is er nog de kwestie van het Eurostadion, dat hopelijk niet aan het luchthavendossier gekoppeld wordt. Reden genoeg dus om op 23 april op straat te komen.

Karl van Camp – hoofdredacteur

PS: alle informatie via www.VVB.org of telefoonnummer 03 366 18 50


Tags assigned to this article:
2017-15Actueel

Related Articles

Zuur & Zoet

Buiten proportie Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaat België véél te ver in zijn strijd tegen het terrorisme. Daardoor

Een mini-VRT volstaat (2)

Stel dat de VRT nog niet bestaat. Zou er dan één politieke partij zelfs maar aan denken vandaag nog een

Helpende hand

Als het zondag voor de ontwerpers, beschermers, dienaars en fans van het play-offsysteem wat meezit, vieren ze allemaal samen feest.