Het hoofdkwartier van de ‘Islamofobe Samenleving’ (IS) is volledig verduisterd. De rolluiken zijn naar beneden gelaten en de angst is er haast te snijden. Voorzitter Gerard Nuitjens was thuis televisie aan het kijken, toen hij het nieuws vernam van de aanslag op het groepje moslims in Londen. “Ik wist toen al dat het prijs zou zijn”, zucht Nuitjens, “maar wij hebben niets met die dader te maken. Echte islamofoben doen dit niet.”

De ‘Islamofobe Samenleving’ is geen bekende organisatie, maar telt wel miljoenen leden in Europa. “Hoeveel? Dat is moeilijk te zeggen”, legt Nuitjens uit, “er komen er alle dagen bij. Dat komt omdat IS een open organisatie is. We delen geen lidkaarten uit, vragen geen lidgeld en geven geen brochures uit. Dat kan ook niet in deze gevaarlijke tijden en met ons budget. Maar ons ledenbestand spreekt voor zich. Wij gaan er dan ook van uit dat iedere mens als islamofoob ter wereld komt. Het is pas later, bij het opgroeien, dat sommigen zich overgeven aan islamofiel gedrag onder druk van mensen als Joël de Ceulaer en organisaties als UNIA.”

“Zaai terreur in de harten van de moslims”

Een duidelijk manifest heeft IS echter wel. En dat laat weinig aan de verbeelding over. We lezen er pertinente opdrachten in, zoals “Slaat de moslim dood, waar gij hem ook moogt aantreffen. Islam belijden is veel erger dan de doodslag”, en “Zaai terreur in de harten van de moslims. Slaat hun het hoofd af, verminkt hen in alle ledematen.” Nuitjens zucht wat gepijnigd bij deze citaten. “Wel, ja, dat bedoel ik dus. Als u dat soort zinnen uit ons manifest gaat plukken, lijkt het alsof wij bij die aanslag betrokken zijn. Maar ik zweer u: wij hebben er niets mee te maken.”

PALLIETER: U moet toch toegeven dat het wel heel toevallig is dat de dader riep: “Ik ga alle moslims vermoorden.” Een oproep die letterlijk in uw manifest staat.

NUITJENS: “Zo staat het geschreven, ja. Maar kan u nu, eerlijk, zeggen dat wij daar ook voor verantwoordelijk zijn? Ons nu op deze manier aan geweld koppelen, is wat al te makkelijk. ‘Islamofobe Samenleving’ staat voor vrede en dialoog. Niet voor geweld. Dat gaat goed bij 99,99 procent van onze leden. Maar als één iemand door het lint gaat, krijgen wij de rekening gepresenteerd van de pers. Dat vind ik een moslimtruc. Islamofobie is de fobie van de liefde.”

Een kwestie van interpretatie

PALLIETER: U zou natuurlijk alle geweld uit uw manifest kunnen schrappen. Dan zou u minder makkelijk…

NUITJENS: “Uitgesloten. Het manifest is perfect zoals het is. Subliem in iedere letter. Het gaat om de interpretatie. Daar loopt het fout.”

PALLIETER: Hoe moet ik volgende zin dan interpreteren: “Gooit de islamofiel, hoofd eerst, van de hoogste toren.” Of nog: “Na de strijd mag je de moslimvrouw tot seksslavin maken.”

NUITJENS: “In ieder geval niet zoals u ze interpreteert.”

PALLIETER: Hoe dan wel?

NUITJENS: “Dat kan ik u niet uitleggen zonder dat u eerst jarenlang islamofobie bestudeerd heeft en doordrongen bent van de waarden van de islamofobie. Er is ook zoiets als de tijdsgeest, hé. Islamofobie is ongeveer tien seconden jonger dan de islam.”

PALLIETER: Maar u krijgt het niet uitgelegd…

NUITJENS: “Voor mij en de ware islamofoben is het nochtans glashelder, hoor. Maar ik begrijp uw punt. Ik denk dat we veel meer ontspoorde islamofoben kunnen overtuigen van het liefdevolle karakter van islamofobie, als we daar erkenning, locaties, werkingsmiddelen en cursusgeld voor zouden krijgen. Dit is tenslotte een maatschappelijk probleem dat we samen moeten aanpakken. Wij zijn niet verantwoordelijk, de maatschappij wel. Geef ons geld, verdorie. Zo gaan we die liefdesboodschap niet uitgelegd krijgen hoor. Er zijn zoveel andere opties dan verklaren dat ons manifest onzin is. Denk toch na man.”

PALLIETER: Zou het geen mooi gebaar zijn om op straat te komen, tegen radicale islamofobie?

NUITJENS: “U begrijpt het echt niet, hé, mijnheer Pallieter. Ik ben islamofoob. Ten eerste: er is geen radicale of gematigde islamofobie. Er is alleen islamofobie. Ten tweede: zo’n betogingen lopen vol moslims. U kan net zo goed aan iemand met hoogtevrees vragen om de Mont Blanc te beklimmen. De vraag alleen al is beledigend. U bent een racist. Prettige dag verder.”