“Weet u wat het echte probleem is in dit land? Vlamingen zijn zo verdomd asociaal geworden, dat ze niet eens meer weten wat dat kost: sociaal zijn.” Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) laat zich niet intimideren door beschuldigingen van graaicultuur door de Vlamingen. “Typisch kapitalisten, jullie weten niet wat jullie willen.”

Het schandalenonweer rond de PS is nog lang niet uitgeregend. Eerst was er Publipart, waarbij miljoenen aan zitpenningen werden verdeeld onder de PS-kopstukken. Tien jaar nadat arme Elio de parvenu’s uit de partij had verjaagd, bleken ze nog steeds de coulissen van de macht kaal te vreten. En als het regent in Wallonië, druppelt het in Brussel. Daar ondersteunt al decennia de sociale vzw Samusocial de daklozen.

De leden van de raad van bestuur hebben afgelopen jaar in totaal 60.000 euro aan zitpenningen onder elkaar verdeeld. Onder hen PS-kopstukken zoals Brussels burgemeester Yvan Mayeur. De schandalen kosten de PS massa’s stemmen in de peilingen. Tot grote triomf van de PTB/PVDA van Raoul Hedebouw en zijn ‘merry men’, die vandaag virtueel groter zijn dan de PS. Dat moet zelfs de meest geharde PS’er een beetje nerveus maken. “Ik nerveus? Maar monsieur Pallieter toch. Het zal mijn tijd wel duren. Maak u geen zorgen om mij. Maar ik waardeer het wel. Neemt u alstublieft deze 50 euro van me aan. Als teken van vriendschap.”

Pallieter: we zullen het aan een goed doel schenken. De PTB staat voor uw deur, mijnheer Mayeur. Echte socialisten! Mensen die werken aan het loon van één werkende mens.

Mayeur (mijmerend): “Ach, mijnheer Pallieter. De PTB… Ik begrijp ze. U moet niet te hard voor hen zijn. Bent u nooit jong en naïef geweest? Ik weet nog toen ik zelf nog uitbetaald werd aan het loon van één man. Na een jaar heb ik dat loon geruild voor een goede fles wijn, en een loon of drie erbij genomen. En zo stilaan opgebouwd tot vandaag. Hoeveel dat is? Ik tel dat niet meer. Ik ben bescheiden van nature. Maar het was wel een mooie tijd hoor, toen ik nog werkte aan een basisloon. We hadden niks, maar waren gelukkig. Ik geef de PTB nog twee verkiezingen voor we ze kunnen inkapselen in een vernieuwde PS. Zonder parvenu’s, want die moeten nu weg!”

Pallieter: 60.000 euro aan giften voor daklozen opsouperen binnen de raad van bestuur van Samusocial? Sommigen vragen zich af of u zich niet schaamt?

Mayeur: “Ik niet. Ik zou niet weten waarom. Maar ik zou die vraag meteen willen terugsturen naar de maatschappij in zijn geheel. Is dat nu wat jullie willen? Een elitaire kaste die gaat lopen met het geld van de allerzwaksten in de samenleving? Want dat is de essentie van het kapitalisme waar jullie aan vasthouden.”

Pallieter: u legt de verantwoordelijkheid bij de mensen die op u stemmen?

Mayeur: “Excuus, bij de mensen die niet op ons stemmen. Het is hen die we een spiegel voorhouden van wat hun maatschappijkeuze inhoudt. Uiteraard willen wij, als PS’ers, het goede voorbeeld geven, maar dat moet wel met respect voor de democratie. Dus doen we beiden. We zetten ons wel degelijk in voor de verworpenen der aarde, zoals de PS dat wil. Maar we doen dat aan woekerprijzen en verrijken onszelf op schandelijke wijze. Zoals de kapitalistische gedachte dicteert. Laat ons duidelijk zijn. Ik hoef die Jaguar met getinte ramen en poepverwarming niet, maar zolang die egoïsten van de N-VA vinden dat werken beloond moet worden, zal ik ze blijven bestellen. Eentje voor mezelf en straks eentje voor Raoul. U ziet, het wordt er niet goedkoper op, monsieur Pallieter. Hoe langer Vlaanderen blijft kiezen voor rechtse partijen, hoe hoger de factuur oploopt.”

Pallieter: ik vrees dat ik u niet helemaal volg, mijnheer Mayeur.

Mayeur: “Dat is net het probleem. Vlamingen zijn zo verdomd asociaal geworden, dat ze niet eens meer weten wat dat kost: sociaal zijn. En kan u mij nu preventief 270 euro betalen? Ik sta op een gehandicaptenplaats, en je weet nooit of je een boete aangesmeerd krijgt. En geeft u die 50 euro ook maar terug. Ik vind u niet meer sympathiek.”