Een zomerakkoord op de poef gekocht

Met het zomerakkoord heeft premier Charles Michel (MR) iedereen wat lekkers gegeven. Vraag is hoe de factuur zal betaald worden. De lage vennootschapsbelasting, de krakkemikkige effectentaks en een regeling voor Arco: dat zal al snel een miljardengat in de begroting slaan. Lees meer…

De hopeloze strijd tegen illegale drugs

Alle inspanningen ten spijt, zit de wereld opgescheept met een gigantisch drugsprobleem waartegen weinig juridische maatregelen opgewassen zijn. De Filipijnse president Rodrigo Duterte gaf zijn bevolking en politiediensten de toelating om gebruikers en trafikanten een kopje kleiner te maken, met nogal wat controverse, wantoestanden en moorden tot gevolg. Singapore is ondertussen zo goed als drugsvrij door de daadwerkelijke toepassing van de plaatselijke strafwet. In het Westen blijft het dweilen met de kraan open. Een verregaande tolerantie en open grenzen zijn daaraan niet vreemd. Lees meer…

Alt-Rechts: cultuuroorlogen op het internet

Terugkijkend naar de verkiezingen van 24 november 1991, kan het vreemd lijken dat pers en politiek zo geschokt reageerden. Het Vlaams Blok behaalde toen iets meer dan 10 procent van de stemmen. Vandaag is het bestel best tevreden met dergelijke scores voor rechtse partijen. Toen was dat anders. Vooral de complete verrassing van de doorbraak van het Vlaams Blok zorgde voor verbijstering. Had men dit echter niet kunnen zien aankomen? Lees meer…

Doel 4: zal de dader ontsnappen?

Exact een jaar geleden verscheen in ’t Pallieterke een artikel over de sabotagedaad in de kerncentrale Doel 4. Die sabotagedaad vond plaats op 5 augustus 2014 en sindsdien is men op zoek naar de dader. Sinds mijn artikel in 2016 zijn we een jaartje verder. Maar de dader is nog steeds niet gevonden, drie jaar na de feiten. Lees meer…

Peilingen, polls en De Standaard: niet te geloven!

Zouden Francken, De Wever, Jambon, Weyts en andere N-VA’ers weten waar ze over vijf tot tien jaar zullen staan? In de poppolls (die peilt naar de populariteit) scoren ze prima, bijna tot wanhoop van andersgelovigen, zoals de analisten van De Standaard, volgens oude mensen ooit nog een interessante Vlaamse krant. Die gazet kwijlt bij elke peiling en poll iets over de verliezen van de N-VA. Lees meer…

Brussels N-VA’er Johan van den Driessche: “Vlaanderen onderschat de Brusselse meerwaarde”

Goedkope emotie is niet zijn handelsmerk, nuchter economisch denken des te meer. Wanneer Van den Driessche het over een Vlaamse Brussel-strategie heeft, dan vertelt hij een verhaal onderbouwd met objectieve cijfers. “In Brussel loopt heel wat fout, maar tegelijkertijd is de verstrengeling met het Vlaamse hinterland dermate groot dat desinteresse geen optie is”, benadrukt hij. Een gesprek ook over hoe Vlaanderen zijn hoofdstad nodig heeft, Wallonië Brussel losgelaten heeft en Groen de boot aan het missen is. Lees meer…

 

abonneer-nu