Charles Michel staat comfortabel aan het roer

Sinds het afsluiten van het zomerakkoord is premier Charles Michel de kapitein op het federale schip. Als hij spreekt, moeten de kibbelende Vlaamse federale ministers zwijgen. Het was ooit anders. Michel kijkt ook met plezier naar de manier waarop cdH en Défi (het vroegere FDF) zich in Brussel en de Franse Gemeenschap vastrijden. Met de MR in de Waalse regering heeft Charles Michel sowieso al een trofee binnen. Lees meer…

Gespleten land: een overzicht

In het communautaire debat zou er meer aandacht kunnen zijn voor de verschillen tussen noord en zuid in dit land. Die beperken zich niet tot de opvallende zaken (taal, cultuur, sociaaleconomische en politieke verhoudingen), maar zitten tot in de absolute onderkant van alle poten onder dit krakkemikkige land. Een greep uit twee weken informatie met een communautair kantje aan. Of meer dan dat. Lees meer…

IJzerwake: Op eigen kracht naar Vlaamse macht

De omstandigheden zaten de organisatoren van de IJzerwake echt wel mee: geen regenvlagen tijdens de dagen voordien en bijgevolg ook geen modderpaden op en rond de weide. En zondag zelf was een prachtige dag met een draaglijke temperatuur. Was dit de reden waarom opnieuw meer volk de weg naar Steenstrate vond? Lees meer…

30 jaar geleden: de slag om Cuito Cuanavale (deel 1)

In 1987-1988 werd rond de Zuid-Angolese stad Cuito Cuanavale maandenlang slag geleverd, waarbij op zekere ogenblikken Cubaanse en Zuid-Afrikaanse strijdkrachten tegenover mekaar kwamen te staan. Er was zelfs sprake van de grootste veldslag op Afrikaanse bodem sinds WO II. Lees meer…

De beeldenstorm: het einde van een tijdperk

Het zag er niet goed uit voor het oude standbeeld. De massa die zich rond het bronzen gevaarte had verzameld, wilde brokken zien. “Vandaag maken we een einde aan een symbool dat geen deel meer uitmaakt van onze nieuwe maatschappij”, schreeuwde Peter Mertens. “Een vijand van gans het volk. En na dit beeld volgen zijn aanbidders! A mort! Ter dood!” En dan iets rustiger: “En ik zou graag willen benadrukken dat leden die het beeld mee omvertrekken, 50 euro in de partijkas moeten storten. Gij ook, Van Ranst!” Lees meer…

 

abonneer-nu