Sinds november 2016 worden de Verenigde Staten met een vrij nieuw fenomeen geconfronteerd: een extreem gewelddadige Antifa. In het centrum van Portland (Oregon) namen antifascisten, afgekort als Antifa, toen wraak op de Amerikanen die ‘verkeerd’ hadden gestemd: 4.000 in het zwart vermomde anarchisten deden een anti-Trumpbetoging ontsporen, wierpen molotovcocktails naar bankgebouwen en winkels, vernielden alles was ze op hun weg tegenkwamen en staken auto’s en zelfs huizen in brand.

Antifa in een nieuwe snit?

De Antifa-beweging bestaat al wel langer in de Verenigde Staten, maar kent sinds november jongstleden, als gevolg van de verkiezing van Trump als president, een sterke groei. Tot dan toe was het een vrij onbekend en marginaal fenomeen in de VS. Maar nu laat Antifa van zich horen op een zeer gewelddadige en anarchistische wijze. Een beweging ook die via sociale media vrij snel tot actie kan oproepen, en die er de afgelopen maanden telkens weer in slaagde rustige pro-Trumpmanifestaties met geweld te verstoren.

Charlottesville

De rellen in Charlottesville in het centrum van de staat Virginia, maanden later, waarbij een linkse militante door een rechtse militant werd doodgereden, zorgde ervoor dat de discussie werd verlegd van het massale linkse geweld naar de “gewelddadige neonazi’s” en het “moordende rechtse geweld”. Opeens kneep men in vele perskamers een oogje ter linkerzijde dicht. Er was het geweld van rechts. Links geweld is geen geweld, wel ‘verzet tegen rechts’. Punt.

Geweld is in de steden

Het zal niet verbazen dat de universiteitsstad Berkeley, in Philadelphia, en andere Oost-Amerikaanse steden centra zijn Antifa. Daar liet een zegsvrouw van Antifa zich als volgt uit over het linkse geweld: “We moeten geweld gebruiken, om de geweldloosheid te beschermen. Dat is bijzonder belangrijk. Misschien hebben we zelfs een oorlog van doen.”

Conservatieve sprekers (Milo Yiannopoulos, Ann Coulter, e.a.) en rechtse journalisten worden – goedschiks maar ook kwaadschiks – van de universiteiten verjaagd.

Een ander centrum blijft Portland in Oregon. Sinds november 2016 werd de stad nog driemaal door Antifa “bezocht”. De politie raadde telkens iedereen absoluut af om naar het centrum van de stad te komen.

Amerika is antifa beu

In de lente hadden in Berkeley al verschillende professoren in een open brief geprotesteerd tegen de (soms gewelddadige) uitsluiting van conservatieve collega’s, maar het protest deint nu uit. Zowaar een coryfee van links, de filosoof Noam Chomsky, keerde zich openlijk tegen Antifa en haar latente bereidheid tot zwaar geweld. “Deze mensen zijn het grootste geschenk voor rechts”, aldus Chomsky.

Antifa is nu ook het onderwerp van pittige discussies in het Congres: midden augustus dienden 300.000 Amerikaanse burgers een petitie in om Antifa buiten de wet te stellen. Als die wet ooit wordt gestemd, zit Antifa in hetzelfde schuitje als IS.

Piet van Nieuwvliet