De linkse agitatie als het nieuwe normaal
Antifa’s die keet schoppen na de verkiezingsoverwinning van AfD in Duitsland, extreemlinkse activisten die voordrachten van staatssecretaris Theo Francken verstoren, en zelfs extreemlinks verbaal geweld tegen de nochtans niet zo rechtse Franse president Emmanuel Macron: de radicaal-linkse agitatie is niet nieuw. Wat opvalt is dat de media de indruk wekken dat dit protest het nieuwe normaal is en brede stromingen in de samenleving vertolkt. Lees meer…

In het land van Merkel en de AfD
Duitse kiescampagnes hebben de reputatie even saai als voorspelbaar te zijn, maar deze keer was het anders. De invasie van meer dan één miljoen vluchtelingen onder de regering van Angela Merkel schudde de politieke kaarten grondig door elkaar. Op het politieke toneel verscheen een nieuwe speler: de rechtse AfD, Alternative fur Deutschland. Eén week voor de verkiezingen trokken we naar de Duitse hoofdstad Berlijn en naar de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, een bolwerk van de AfD. Lees meer…

Jurgen Ceder: “De Wever, Napoleon en de illusie van strategie”
Eén van de mooiste overwinningen van Napoleon was de slag bij Ulm. Het was eigenlijk nauwelijks een slag. De Franse legerkorpsen hadden in een snelle beweging het Oostenrijkse leger van generaal Mack omsingeld. De Oostenrijkse commandanten waren zo ontdaan dat ze zich al na enkele schermutselingen overgaven. Napoleon schreef naderhand: “Mijn tactiek werkte perfect en werd volgens plan uitgevoerd.” Lees meer…

Praten met Steven Vergauwen en Bernard Daelemans: “Kan Vlaanderen verwachten wat Catalonië nu overvalt?”
De Spanjaarden springen de Catalanen naar de keel. Zal België even brutaal zijn tegen een onafhankelijk Vlaanderen als Madrid tegen Barcelona? Op zondag 1 oktober organiseert de Catalaanse regering een volksraadpleging over de afscheuring van het land van Spanje. De Vlaamse Volksbeweging is actief betrokken bij de Catalaanse Independència. Hoe kijken de VVB’ers Steven Vergauwen en Bernard Daelemans naar de kwestie kort voor de urnen openen? Lees meer…

IS als Israëlisch instrument
Beter een zwak IS, dan een verslagen IS, waarschuwde een Israëlische academicus. Een strijdend IS houdt immers andere vijanden van de Joodse staat bezig. En daar is het hen om te doen: zichzelf handhaven door potentiële bedreigingen tegen mekaar uit te spelen. Ook al vergt dat soms erg verregaand opportunisme. Lees meer…

SCEPTR trok naar Irak en vond een land vol schoonheid … en pech
Vorige week trok Jonas Naeyaert, hoofdredacteur van digitaal zustermagazine SCEPTR, een week lang naar Irak, in het zog van een Belgische parlementaire delegatie onder leiding van Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Naeyaert vond er een divers land met veel strekkingen, groepen en clans, die samen een politiek-militair kluwen vormen dat zelfs voor iemand uit België bij momenten als surreëel wordt ervaren. Onder de Arabisch/oosterse formaliteiten en (over)eerbiedige omgang zijn tegenstellingen te bemerken die niet eenvoudig of snel zullen opgelost worden, ook al is de terreurgroep IS nagenoeg op de knieën gedwongen. Lees meer…

Het is gauw gebeurd: “Blijf uit de kelder. Lumumba ligt daar niet”
De Vlaamse overheid lanceert een nieuwe campagne tegen racisme en discriminatie. Ze had het simpel kunnen houden met een slogan als “ge moogt dat niet doen”, maar ze koos voor het iets complexere “Het is gauw gebeurd”. Wij vroegen twee grijze eminenties om hun licht te laten schijnen over het fenomeen dat racisme heet, toen en vandaag. Lees meer…

 

abonneer-nu