Bleke Weiler

Anderlechttrainer René Weiler zag enkele minuten voor affluiten wat bleekjes rond zijn Zwitserse neus. Begrijpelijk, want zijn job hing ervan af en een gelijkspel in eigen huis tegen SK Lokeren zou alweer een mager resultaat zijn geweest dat door het thuispubliek niet in dank wordt afgenomen. Dat Teodorczyk in de negentigste minuut de meubelen redde voor Anderlecht zorgde dan ook voor een ontlading in het Vanden Stockstadion. Niet alleen bij Weiler en de supporters, tevens bij onze tv-reporter ter plaatse, die zijn voorkeur voor mauve-wit niet kon verdoezelen. Met ons schouderklopje als compensatie voor een moedig Lokeren dat strijdend ten onder ging, zijn ze in Daknam niet veel vooruit, maar het is beter dan niks, en welgemeend.

Waarschuwing

Voor de uitschieter van de voorbije week moesten we in Beveren zijn, waar de drie man uit Eupen en hun onafscheidelijke paardenkop, die er de verre verplaatsing voor over hadden, op vijf tegendoelpunten werden getrakteerd. Pak vast! Ster van het veld was debutant Isaac Thelin, een Zweed die er niet erg Zweeds uitziet – zoals we die van oudsher kennen. De kerel heeft wel zicht op de zaak. “Ik ben vooral tevreden met de drie punten en de vijf doelpunten”, mochten we noteren. Alsof we anders hadden verwacht. Verhelderend was zijn verwittiging dat het Beverse samenspel de komende weken nog zal verbeteren. Belofte maakt schuld. Dat ze in Charleroi, waar Waasland-Beveren nu zaterdag te gast is, maar al beginnen bibberen.

Henegouwen boven

Met Charleroi aan de leiding en een verrassende derde plaats voor Moeskroen is de Henegouwse haring goed aan het braden. De gevestigde waarden uit Gent, Sclessin en Genk, die niet verder kwamen dan een gelijkspel, mogen stilaan aan een inhaalbeweging beginnen. Als ze daartoe in staat zijn. Met een kloof van dertien punten tussen leider Charleroi en AA Gent zal trainer Hein Vanhaezebrouck er fameus de pees op moeten leggen, wil hij vodden vermijden. Dan was er nog Anderlecht, dat tegen Lokeren op de valreep beloond werd door de voetbalgoden met een winnend doelpunt. Of die goden even gewillig zijn geweest in de CL-match tegen Bayern München weten we intussen. Hoeveel angstige schietgebeden eraan vooraf zijn gegaan, zullen we nooit te weten komen.

Bedankt en de kost

Dat het rommelt bij Lierse is al langer geweten. Maged Samy, de Egyptische peetvader van de geel-zwarten, ziet het niet meer zitten op het Lisp. Temeer omdat de supporters zich nogal heftig roeren. Het belet hem niet om de club, waarvan hij tien jaar met vallen en opstaan aan het roer stond, de wind vanachter te wensen. “Ik zal Lierse altijd in mijn hart blijven dragen”, vernemen we met tranen in de ogen. Hij houdt wel de vinger op de knip, waardoor Lierse op zoek moet naar nieuwe investeerders, want de muizen liggen er dood in de kast. Alle sympathie, maar op ons moeten ze niet rekenen. Dat zal de buitenlanders, de Japanners op kop, die naar verluidt staan te trappelen om de club over te nemen, goed uitkomen. Het was ons ontgaan dat Lierse zo geliefd is in het Verre Oosten.

Alles in orde

Dat Maged Samy zijn benen onder de arm neemt, zat er al langer aan te komen. Van de talrijke beloftes waarmee hij de fans op stoopjes probeerde te trekken is niet veel in huis gekomen. Sommige van zijn grillige beslissingen zijn bij de supporters in het verkeerde keelgat geschoten. Exit Samy dus en een aangekondigd einde van het Egyptische tijdperk onder de Zimmertoren. Het is afwachten wie en wat er in de plaats gaat komen. Op dat gebied zijn ze al veel gewend bij Lierse. Intussen rolt de bal nog altijd op het Lisp, waar voorbije zaterdag Westerlo te gast was en dat er gelijk kwam spelen. Dat ze in de Parel van de Kempen op hun beurt op zoek zijn naar overnemers is geen geheim. Voor het overige gaat alles goed met het vaderlandse voetbal.

Verrijzenis

Terwijl ze in Lier met de gebakken peren zitten en ze in Mechelen ook niet meer boeren zoals het ooit geweest is, is zich van Deurne-Noord tot op het Kiel een half wonder aan het voltrekken, waarop ze in de metropool lang hebben moeten wachten. Met vier punten voorsprong op Cercle Brugge bewijst Beerschot-Wilrijk dat ze duidelijk hun draai hebben gevonden in hun reeks. Of ze daar even enthousiast applaudisseren voor de vijfde plaats van de rood-witte boezemvrienden uit Deurne is twijfelachtig, maar dat het Antwerpse voetbal na jaren miserie opnieuw in de lift zit, moet deugd doen aan alle voetbalminnende sinjorenharten. Doe zo voort en kijk niet om.

Eindelijk prijs

Hoe dikwijls hebben we Thomas de Gendt zien aanvallen in de voorbije Ronde van Frankrijk zonder dat hij in de prijzen viel? We zijn de tel kwijt, maar veel was niet genoeg. Wat hij in de Tour niet kon klaarspelen, lukte hem wel in de Vuelta. In Gijon liet hij acht medevluchters in de spurt zijn gespierde kuiten bewonderen. De geklopten hadden het kunnen weten, want onze Thomas had het voorspeld. “De inspanningen van de Tour zitten nog in mijn knoken, maar het komt wel goed in de laatste week.” Een man, een woord, noemen ze dat.

Voorspelbaar?

Als we op de Ronde van Québec mogen voortgaan, wordt Peter Sagan de te kloppen topfavoriet voor het WK dat over anderhalve week gereden wordt in het Noorse Bergen. Zelf relativeert de Slovaakse lolbroek en winnaar in Québec, waar Greg van Avermaet verdienstelijk tweede eindigde. “Niet te hard van stapel lopen. Er zijn meer kandidaten voor de regenboogtrui”, waarschuwt de wereldkampioen, die ons erop attendeert dat de Ronde van Québec qua deelnemersveld en wedstrijdverloop vergelijkbaar is met het nakende wereldkampioenschap. Hij kan het weten, maar dat is nog geen garantie dat we daar hetzelfde erepodium mogen verwachten. Dat er meer favorieten zijn, die Sagan zijn derde wereldtitel op rij niet cadeau gaan doen, is goed opgemerkt. Gelukkig maar, anders konden de overige renners beter thuisblijven en zou het een flauwe bedoening worden.