De hoogmoed van Groen
Sterke peilingen, een kandidaat-burgemeester in Antwerpen, een door de pers ondersteunde Kamerfractie: Groen heeft de wind in de zeilen en is euforisch. Maar hoogmoed leidt tot de val. De Vlaamse ecologisten onderschatten de eigen zwakheden: het ongeleide projectief Kristof Calvo en de alliantie met het de facto extreemlinkse Ecolo. Lees meer…

Ebru Umar: Een Marokkaan in huis
Ze heeft het er moeilijk mee, de dame van het expat-verhuurbedrijf, maar ze gaat het me toch vragen. “Ebru, wat zou je ervan vinden om je huis aan een Marokkaan te verhuren?” HA! Dat is een open deur, wagenwijd open zelfs. Ik wil geen Marokkaan in mijn huis. Tenzij: “Komt hij uit Marokko of uit Nederland?” Lees meer…

Praten met Alain Mouton, redacteur bij het weekblad Trends: “De overheidsfinanciën zijn geen prioriteit voor deze regering”
Enkele jaren geleden publiceerde Alain Mouton ‘Vlerick boys, een Vlaamse meritocratie’, een werk over het netwerk dat zich doorheen de jaren tussen de alumni van de businessschool gevormd heeft. Vandaag treedt hij naar buiten met ‘Het geld is op!’, een publicatie over de openbare financiën in dit land. Dat beide thema’s zo ver van mekaar staan, brengt ons bij de eerste obligate waarom-vraag. Lees meer…

Praten met Johan Velghe, voorzitter van Vl@s: “Vriendschap is de pil voor een lang leven”
Johan Velghe kiest een nieuwe rol. Hij leidt de Vlaamse actieve senioren vzw, modieus omgezet in Vl@s, want zestigplussers willen niet van eergisteren zijn. Vl@s wordt 50, houdt komende zaterdag (21 oktober) een academische jubileumzitting in Antwerpen en feest met alle leden in april 2018 in Sint-Niklaas in een rode kubus. De evenementenhal Bauhuis blikt open, breed en modern naar buiten. Lees meer…

Praten met Luc Devoldere: “We zijn een delta met één taal en twee culturen”
Zuid en noord, hier en aan de overkant, daar is Nederland, is de spreuk van de Heel-Nederlanders. Dagelijks ziet Luc Devoldere de culturele en taalkundige vervlechting en ontvlechting van Vlaanderen en Nederland. Hij leidt Ons Erfdeel vzw met het kwartaalblad Ons Erfdeel, het slagschip van het konvooi Septentrion, The Low Countries en het Jaarboek De Franse Nederlanden. Luc Devoldere ontvangt de Erepenning van de Marnixring voor zijn inzet. Ons Erfdeel viert zijn zestigste verjaardag. Lees meer…

Samen! In het hol van de geeuw: “Meeuws, doe die schoenveter eens dicht!”
“Nee, Tom! Ik had gezegd één ijsblokje per glas. Wij zijn verdomme een ecologische partij. Eén simpel ijsblokje per glas. Hoe moeilijk kan dat zijn, mister Big Band? En haal wat kaasblokjes voor meneer Pallieter. We zijn tenslotte een open en gastvrije partij.” Wouter van Besien is niet mals voor de covoorzitter van ‘Samen’ Tom Meeuws. Lees meer…

 

abonneer-nu