“Terreuraanslagen in Europa door radicale moslims” van de Nederlandse journalist Emerson Vermaat zet de voornaamste islamitische terroristische feiten in Europa van de afgelopen jaren op een rijtje. Daarbij valt op dat een aantal elementen steeds terugkeren.

Emerson Vermaat beschrijft meer dan twintig aanslagen met vermelding van de daders, hun werkwijze en hun eventuele relaties met terroristische organisaties. Onder meer de aanslagen op Theo van Gogh in Amsterdam (2 november 2004), op het Joods Museum in Brussel (24 mei 2014), de luchthaven Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek (22 maart 2016), op een priester in een kerk in Frankrijk (26 juli 2016), en een kerstmarkt in Berlijn passeren de revue. Daaruit komen een aantal patronen naar voor: de meeste daders hadden een verleden van “kleine” criminaliteit, veel daders zijn ex-Syrië- en Irak-jihadisten die Europa zijn kunnen binnenglippen door mee te reizen met de stroom “vluchtelingen” en zich met valse paspoorten voordeden als vluchteling. Bovendien blijken nogal wat terroristische aanslagen die op het eerste gezicht het werk lijken te zijn van Einzelgänger (de auteur gebruikt ten onrechte de term lone wolf)  toch gemanipuleerd te zijn door IS en consorten.

Pijnlijk

Het is mooi een uitgebreid overzicht te kunnen lezen van de voornaamste recente islamitische terreurdaden in ons werelddeel, maar het boek biedt ook niks meer. Wat duidelijk ontbreekt is een analyse van de oorzaken van islamitisch extremisme en terreur, en de manieren om die de kop in te drukken. Eén van de pijnlijkste passages in het boek voor de inwoners van het koninkrijk België is ongetwijfeld de beschrijving van het ‘degoutante’ geklungel van de Belgische politie- en inlichtingendiensten. Ook de opdeling van het Brussels Gewest in zes politiezones wordt op de korrel genomen. Op het einde van elk hoofdstuk vindt de lezer een uitgebreide bronnenvermelding die nuttig is voor wie verder wil gaan. De algemene bibliografie op het einde van het boek bevat dan weer een aantal verrassingen, want er worden onder andere boeken opgesomd die moeilijk een invloed kunnen gehad hebben bij het schrijven van een zakelijk overzicht van terreurdaden (Bernard Lewis, Michel Houllebecq, Jay Sekulov,…).

Allahoe

Uiteraard kunnen we het niet laten om te wijzen op een aantal vergissingen in de tekst van Vermaat: “allahoe akbar” betekent niet God is de grootste, en al evenmin God is groot, maar wel God is groter (waarmee wordt bedoeld dat God groter is dan wat christenen en joden ervan maken, om niet te spreken over de rest); Schaarbeek en Molenbeek zijn geen wijken maar gemeenten, en Vorst is geen buitenwijk maar eveneens een gemeente; en het is niet duidelijk waarom de Brusselse straten meestal in het Frans worden geschreven. We kunnen alleen maar hopen dat Vermaat zich over een paar jaar niet genoodzaakt ziet een nieuwe, uitgebreidere versie van z’n boek uit te geven. Maar dat kan alleen maar indien een aantal problemen worden opgelost. Zoals het geklungel van de Belgische politie- en inlichtingendiensten en de nefaste opdeling van het Brussels Gewest (nauwelijks 162 km2 groot, dat is de oppervlakte van een stad als Aalst maal twee) in zes verschillende en naast elkaar werkende politiezones.

LVM

Emerson Vermaat, “Terreuraanslagen in Europa door radicale moslims”,

Uitgeverij Aspekt, 2017, 248 blz., 18,95 euro. ISBN 978 9463 3812 84