“Nee, Tom! Ik had gezegd één ijsblokje per glas. Wij zijn verdomme een ecologische partij. Eén simpel ijsblokje per glas. Hoe moeilijk kan dat zijn, mister Big Band? En haal wat kaasblokjes voor meneer Pallieter. We zijn tenslotte een open en gastvrije partij.” Wouter van Besien is niet mals voor de covoorzitter van ‘Samen’ Tom Meeuws.

We hadden ons het dubbelgesprek met de kopstukken van Groen en sp.a net iets anders voorgesteld, maar binnen ‘Samen’ werd een consensus gevonden over het verstrekken van interviews en contacten met de buitenwereld. Het was de sp.a-voorzitter zelf die aan het begin van ons gesprek even het woord nam om even “heel duidelijk te zijn”. In zijn gebruikelijke ‘Kijk-eens-naar-mij-zonder-mediatraining’-stijl, neemt hij het woord. “We hebben binnen het kartel afgesproken dat Wouter zich meer gaat bezighouden met de verbale kant van onze boodschap. Zelf word ik meer logistiek leider van ons verbindend verhaal dat mensen samenbrengt. Ik denk dat we daarmee duidelijk keuzes maken voor een…”

Het verhaal van Tom Meeuws, ook wel bekend als de schapenslachter van Borgerhout, werd abrupt onderbroken door een stevige rechtse op zijn kaak van kandidaat-burgemeester Van Besien. “Ge hebt kartel gezegd, hé man. Wij zijn geen kartel. Er is Groen en dan is er het wormvormig aanhangsel dat sp.a heet. En dat wormvormig aanhangsel, dat ben jij Tommeke. En nu drankjes halen voor de mensen. Of ik maak u logistiek ondervoorzitter bij de afwas.” Waarna Wouter zich minzaam tot ons richt: “Excuseer, hij is nog in opleiding. Hij is van Roeselare.”

Verbindende partij

WOUTER: “Ik ben zeer tevreden dat ik deze partij in het leven heb kunnen roepen. Vroeger waren wij een partij die haar leden moest volgen, nu is het duidelijk dat de leden mij moeten volgen en dat is toch een stap vooruit. Wij willen een warme partij zijn die tegen niks of niemand is. Tenzij dan tegen Tom Meeuws misschien. Maar dat gaat niemand merken, natuurlijk. Het is in het belang van de partij dat Tom zich kan terugplooien op de basics: affiches plakken, broodjes halen en thuis de internationale zingen op zijn karaokemachine. Alles wat hem enigszins uit het publieke oog houdt.”

PALLIETER: maar kan u dan wel effectief de socialistische waarden onderschrijven, als u de voorzitter van sp.a uit de partij weert?

WOUTER: “Ach, socialistische waarden? U bedoelt corruptie, nepotisme en spilzucht? Neen, daar doen we niet aan mee. De nieuwe socialistische waarden bestaan uit ‘iene mè esp en ene met keis’, en die gaat Tom u zo brengen. Ik vind trouwens dat De Wever content mag zijn als hij mij straks de sleutels van het stadhuis overhandigt. De volgende burgemeester zal sowieso geen sos zijn. Dat heeft hij toch mooi gerealiseerd.”

PALLIETER: u bent vast dankbaar voor de kans om de mooiste stad van Vlaanderen…

WOUTER: “Dankbaar? Dat is zeker. Ik ben vooral John Crombez en Tom Meeuws dankbaar voor hun onwaarschijnlijke stupiditeit. Ik heb voetschimmel met groter politiek inzicht dan dat duo. Maar kom, je moet ze een kans geven. We zijn een inclusieve partij. Ook mentaal uitgedaagde politici moeten een kans krijgen. En nu heb ik echt geen tijd meer voor u. Nu ik de onbetwiste leider ben, ga ik mijn look wat meer presidentieel maken. Nieuwe bril en zo. Een proper kostuum ook.”

PALLIETER: past u wel op, uw schoenveter is los.

WOUTER: “O, maar dat doe ik bewust. Tom, kom eens hier jongen. Mijn schoenveter is los.”

PALLIETER: Euh…

WOUTER: “Ja, mijnheer Pallieter, zo leert hij dat we een verbindende partij zijn. Je moet het ze wel blijven uitleggen, hoor, die sossen. Zijn hart zit op de juiste plaats, maar zijn hersenen niet.”