Regering-Michel zal niet struikelen over Catalaanse crisis

De Spaans-Catalaanse crisis heeft zich goed genesteld in de Wetstraat. Het zorgt nog maar eens voor spanningen tussen N-VA en CD&V. Leidt dit eventueel tot de val van de regering als er onenigheid is over de uitlevering van Carles Puigdemont? De kans is klein. De N-VA wil naar de kiezer stappen met een sterk banen- en veiligheidsrapport. Deze regering doet de rit uit. Al zijn vervroegde verkiezingen in de nasleep van succesvolle gemeenteraadsverkiezingen niet uitgesloten. Lees meer…

Geen economische chaos na één jaar Trump

Economische chaos, ineengestorte beurskoersen en dalende welvaart door protectionisme, dat voorspelden de economen een jaar geleden bij de verkiezing van Donald Trump. De realiteit blijkt totaal anders te zijn. De beurs doet het goed. Een grote belastinghervorming die de economie moet aanzwengelen staat in de steigers, en met een nieuwe kandidaat voor de Amerikaanse Centrale Bank worden geen risico’s genomen. Lees meer…

De bloederige eeuw van het communisme

De machtsgreep van de bolsjewieken in het Rusland van 1917 staat dan wel bekend als de “Oktoberrevolutie”, in onze Gregoriaanse kalender had die eigenlijk plaats op 7 november. Dinsdag was het 100 jaar geleden dat de meest moorddadige ideologie uit de geschiedenis voor het eerst de leiding van een staat in handen kreeg. Lees meer…

Praten met Derwich Ferho van het Koerdisch Instituut: “Repressie in Catalonië, grote repressie in Koerdistan”

In de Brederodestraat in Antwerpen vochten Turken en Koerden. De Koerden eisen democratisch confederalisme in Turkije, Syrië, Irak en Iran. De Koerden zijn de eerste bewoners van het huidige zuidoosten van Turkije, Noord-Irak, Noord-Syrië en Noordwest-Iran, en ze kregen ongevraagd Arabieren, Perzen en Turken over zich heen. Sedert 1924 is de eeuwenoude kwestie heet geworden en zij verrot het samenleven in de Levant. Derwich Ferho is veertig jaar in België en is voorzitter van het Koerdisch Instituut in Brussel. Een vrij en democratisch Koerdistan is zijn droom. Lees meer…

De stationsavonturen van Kris en Kristof: Het Beulinggeheim

Een eenzame reiziger die op het late uur nog langs het stationsbuffet liep, vroeg zich even vertwijfeld af of het niet Kristof Calvo en Kris Peeters waren die huilend in mekaars armen hingen, maar hij schudde zijn hoofd en liep door. Wat zouden de puber van Groen en de sterkhouder van CD&V op dit uur op het station doen? Nochtans… Lees meer…

abonneer-nu