Vallen de federale en gemeenteraadsverkiezingen in 2018 samen?
Een peiling die goed nieuws is voor de Antwerpse N-VA. De MR die in Wallonië standhoudt. De federale regering die de komende maanden niets meer gedaan krijgt. Al deze elementen doen een aantal politici in de Wetstraat denken aan een originele piste: waarom de federale verkiezingen van 2019 niet vervroegen en plaatsen bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2018? Lees meer…

Ebru Umar: Andere taal op school
“U spreekt thuis toch wel Nederlands met uw kind?”, vroeg de lerares Nederlands hautain aan de moeder van een Joegoslavische klasgenoot. Het was in 1982, en de lerares was nog bezig haar studie Nederlands af te ronden – een pijnpuntje voor de vrouw die op het gymnasium lesgaf onder voorwaarde dat ze haar doctoraal examen zou halen. Lees meer…

De aangekondigde dood van Vlaanderen
Het is december, dus de jaaroverzichten komen eraan. Nieuwsmedia en BV’s gaan ons weldra verblijden met wat hen is bijgebleven uit 2017. Er is nog een maand te gaan, maar voor mij staat het belangrijkste nieuwsfeit reeds vast. Als u het niet zou opgepikt hebben uit de eerder karige berichtgeving: vorige week maakte het Pew Research Center de resultaten bekend van een uitgebreide studie over de te verwachten aanwas van de islamitische aanwezigheid in Europa. Lees meer…

Praten met Jens de Rycke, onderzoeksjournalist en Syriëkenner: “Het alternatief voor Assad is chaos en geweld.”
Op de Boekenbeurs was ’t Pallieterke getuige van een debat waaraan onderzoeksjournalist Jens de Rycke (°1989) deelnam. Hij was er om zijn boek ‘Het dagboek van granaten in Damascus’, uitgegeven door Uitgeverij Polemos, te promoten. Nadien hadden we een gesprek met hem over dat boek en over zijn verwachtingen met betrekking tot de oorlog in Syrië. Lees meer…

Dubbelinterview Jahjah en Laurent: “We slaan terug! Abou Jahjah en Von Sachsen Coburgh: één strijd!”
Het eerste politieke dubbelinterview van Prins Laurent van België en Dyab Abou Jahjah. Een week geleden had niemand het voor mogelijk gehouden. Vandaag zitten we in de woonkamer van de prins voor een goed gesprek. Dyab speelt samen met Aymeric en Nicolas ‘verbrand het Imperialistje’. Ze stoken het portret van Leopold II op in het haardvuur terwijl zusje Louise wordt ingepakt met WC-rollen. Een gezellig moment om het eens goed uit te leggen. Lees meer…

abonneer-nu