Er is sneller dan ik had verwacht een einde gekomen aan de Vanden Stockdynastie. Dat Constant en Roger het slecht zouden gedaan hebben, zal je mij niet horen zeggen, maar het was misschien toch het moment om het net niet zinkende schip te verlaten. Bij Roger vanden Stock was het heilige vuur er toch een beetje uit, had ik de indruk.

Ik las in een krant dat de zoon van ‘Meester Michel’, Michael Verschueren, naar voren werd geschoven als toekomstige sterke man van paars-wit. Als hij de genen heeft van zijn vader, dan is dat een uitstekende zaak voor mijn oude club.

‘De grijze vos’ was inderdaad betrokken bij alle belangrijke beslissingen van RSC Anderlecht. Het aantrekken van Michel Verschueren als general-manager was waarschijnlijk de beste transfer die vader Vanden Stock ooit heeft gerealiseerd. Hij kwam van RWDM. Tijdens zijn eerste werkdag bij de Brusselse club wandelde hij eens rustig het stadion rond. Wat hij zag, was een ramp! Het stadion was volledig versleten: uitgeholde staanplaatsen, losliggende stenen, dakplaten die nog juist niet naar beneden waren gevallen… Met andere woorden, een puinhoop! Het was een wonder dat er nog geen ongelukken waren gebeurd.

Aquariums

Je moet weten dat in die tijd 38.000 toeschouwers naar het Astridpark kwamen. Er waren 32.000 staanplaatsen en 6.000 zitplaatsen, en dat was in feite onverantwoord. Verschueren belde ‘Mijnheer Constant’. Na veel gemor kwam hij toch. Verschueren leidde hem rond en zag in zijn ogen dat hij beschaamd was, en zij hebben de boel afgebroken.

Anderlecht speelde een wedstrijd tegen het Engelse Aston Villa. Michel Verschueren stond in het midden van het veld en vroeg aan hun manager wat die aquariums daar deden achter de doelen. Dat zijn loges en businessseats, kreeg hij als antwoord. Dat is het, dacht Verschueren. Het bouwen heeft vijf jaar geduurd, maar ze kwamen er. Opeens was Anderlecht de club der rijken! Als je dat zegt tegen Michel, dan gaat hij op zijn achterste poten staan en krijg je als antwoord: “Rijken? Werken en nog eens werken, dat hebben we gedaan!”

Toen hij bij Anderlecht aankwam, stond er nog Belle-Vue op de truitjes; dat was nog een erfenis van de overname van de oude club door Constant vanden Stock. Hij was ervan overtuigd dat er meer uit de shirtsponsering te halen viel. Na drie dagen haalde hij de Generale Bank binnen als hoofdsponsor. Anderlecht heeft al dertig jaar dezelfde sponsor – onder verschillende namen natuurlijk, Fortis, BNP Parisbas – en daar is ‘De grijze vos’ fier op.

Lozano was zijn favoriete speler, die haalde hij terug uit de VSA voor een spotprijs. Spijtig genoeg voor Anderlecht is Michel Verschueren niet twintig jaar jonger…

Gille van Binst