“Het verleden is het verleden. Ik zal dit land eindelijk de middeleeuwen in sleuren!”

Saoedi-Arabië weet niet wat het overkomt, deze tijd. De jonge kroonprins Mohamed is stukken vernieuwender dan zijn naam doet vermoeden. Hij is vastbesloten om zijn land op sleeptouw te nemen en de moderniteit te doen omarmen. Inclusief een exclusief vraaggesprek met ’t Pallieterke. “Volgende week organiseren we een profeet Mohamed-tekenwedstrijd! De week daarop onthoofden we de winnaar. Ik geloof in evolutie en niet revolutie. Het moedige midden, zeg maar. Geen zin om mee te doen?”

De jonge prins heeft zich binnen de kortste keren wereldwijd in de kijker weten te werken. Al was het maar omdat hij de helft van zijn familie heeft laten opsluiten in luxehotels op verdenking van corruptie en anti-islamitisch gedrag. “Een wijze les voor België, dat steevast op de vingers wordt getikt wegens de slechte behandeling van gedetineerden.” Maar verder heeft Saoedi-Arabië wel gelijkenissen met ons land. Wij hebben een prins op overschot. Dat geldt ook voor Saoedi-Arabië.

“Ach, dat komt voor in de beste families”, lacht de kroonprins. “Alleen hebben wij natuurlijk heel veel prinsen Laurent. Zo’n 3.574 volgens de laatste telling.” (Hij checkt tussendoor een binnengekomen sms’je.) “Of beter 4.575. Waarvan toch zeker 3.800 Mohameds. Dat heb je nu eenmaal met dat haremsysteem. Dat is een goed idee op papier, maar het heeft nadelen. Schoonmoeders, handtassen en prinsen Laurent. Maar ook daaraan wordt gewerkt.”

Vanaf de zomer van 2018 mogen vrouwen in Saoedi-Arabië met de wagen rijden. “Volgens onze voornaamste geleerden zal dat het aantal prinsen beperken. Met de wagen rijden is namelijk een ramp voor je eierstokken. En we houden wel het verbod voor vrouwen om rijschool te volgen. Er zal ongetwijfeld een soort natuurlijke afvloeiing zijn van het vrouwelijk geslacht. Zeker tijdens onze ‘manloze’ zondagen. Dan mogen alleen vrouwen de openbare weg op, in Ferrari’s met kapotte remkabeltjes. Dan zetten we gewoon stoeltjes langs de weg voor de toeschouwers. Achter betonblokken, uiteraard. Veiligheid voor alles.”

Miss Kuisvrouw

Internationaal wordt de opheffing van het rijverbod gezien als een teken van hoop dat ook vrouwen meer rechten zullen genieten in het koninkrijk. “Waarom niet? Vrouwenrechten? Altijd lachen. Maar we moeten ook ernstig blijven. Jullie hebben vrouwen stemrecht gegeven in 1948. In 1962 zaten er 2 procent vrouwen in het parlement. Vandaag is dat meer dan 50 procent. Trek die curve door en over dertig jaar zit er geen man meer in dat parlement van jullie. En dan zal het bij de mannen van ‘hashtag metoo’ en huilen zijn.”

“Klopt het trouwens dat jullie een Filipijnse als Miss België hebben? Bij ons zijn dat de kuisvrouwen. Veel zotter moet dat toch niet worden. Wij overwegen ook echte missverkiezingen. Met bikini’s en zo. En daarna gooien we er met stenen naar. Gewoon om de oude en de nieuwe tijd met elkaar te verzoenen. Ik heb het u al gezegd dat ik geloof in evolutie, niet in revolutie. Dat is een radicale nieuwe stroming die het wahabisme moet doen vergeten. Het is wouterbekeïsme.”

Plannen genoeg dus bij de jonge kroonprins. Maar toch ziet hij ook gevaren. “Het zal niet makkelijk worden. De duistere krachten van de radicale islam hebben mijn landgenoten in hun greep. Of ik mijn land de verlichting wil brengen? Nou, nou, we moeten niet al te zot gaan doen. Maar de vroege middeleeuwen? Ja, dat lijkt me wel een haalbare kaart.”