Wouter Beke: “Of Jezus nu de zoon van God is? Ze waren zeker close! Dat wel.”

De voorzitter van CD&V ziet er afgepeigerd uit. De prijs van een stevig Nieuwjaarsfeestje is het alvast niet. “Het is de slapeloosheid, mijnheer Pallieter. Alles zo wonderwel doen lopen is een beestenwerk. Wij gaan gebukt onder de loodzware verantwoordelijkheid van het besturen, maar we zijn goed bezig. Daar wordt een mens wat vermoeid van,” zo stelt Wouter Beke. Maar het kan ook liggen aan het voeden van het ego van Kris Peeters. Het vreet arme Wouter de oren van het hoofd.

Ons Nieuwjaarsinterview loopt niet van een leien dakje. Vooral vicepremier, partijsterkhouder en duivel-doet-niks Kris Peeters onderbreekt ons gesprek ettelijke malen met een telefoontje om advies. Met monnikengeduld neemt Beke de telefoontjes aan. “Ja Kris, die bordeaux das is prima. Daar zien de vrouwtjes u graag in. Nee, ik heb die Van Het Laatste Nieuws nog niet kunnen bellen. Uiteraard hoor jij in de top 10 te staan in plaats van op plaatsje 62. Dat zal inderdaad een vergissing zijn van de krant. Inderdaad, en anders zijn de lezers allemaal zot geworden en dan kan jij er ook niks aan doen. Ja Kris. Ja Kris. De mooiste en de beste Kris. En natuurlijk woon je wel in Antwerpen Kris. Dag Kris.”

PALLIETER: Uw sterspeler lijkt wat onzeker deze dagen?

BEKE: “Daar vergist u zich in. Alles gaat prima. We trekken naar de kiezer met een vernieuwde, jonge ploeg. We blijven de grootste en gaan Antwerpen stormenderhand veroveren. De steden, daar ligt ons grootste wingewest. Nieuwe kiezers die inzien dat de enige weg het moedige midden is.”

PALLIETER: U doelt op moslims?

BEKE: “Moslims!? Hoe komt u daar bij? Zitten er moslims in onze steden dan? Daar weet ik niks van.”

PALLIETER: U doet nochtans beroep op campagne-experten die er prat op gaan om de moslimgemeenschap te bereiken en geeft de vrienden van Dyab Abou Jahjah een plaats op de lijst?

BEKE: “Haha, u kent ons. Wij geven iedereen kansen he. Zoals Jezus zei: ‘Voor zoveel gij dit een van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan’.”

PALLIETER: Gebruikt u nu een christelijke inspiratie om uw superioriteit boven de islam te etaleren?

BEKE: “Nee! Jamais! Ik heb me versproken. Dat was helemaal niet wat ik bedoelde. Iedereen weet dat wij ons niet op christelijke waarden inspireren. Ik bedoelde alleen maar dat Jezus, of Isa zoals onze moslimvrienden hem noemen, ook voor iedereen was. Wij zijn ook voor iedereen. Inclusief! Jij is wij! Het moedige midden! Dat soort dingen.”

PALLIETER: Mijnheer Beke, is Jezus de zoon van God?

BEKE: “Dat is een theologische vraag. Daar moei ik mij niet mee. Isa was zeker een profeet. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar zoon? Laat ons daar geen polemiek over starten. Ik denk wel dat Isa en God close zijn. Daar zijn we het allemaal over eens. Vraagt u het anders nog eens na de verkiezingen, dan zet ik er onze studiedienst op. Als we maar begrip voor elkaar hebben en niet polariseren maar verbinden, hé. Verbinden, verbinden, verbinden. Dat is alles wat ik doe.”

PALLIETER: En uithalen naar uw coalitiepartner N-VA. Waarom eiste u het ontslag van Theo Francken?

BEKE: “Dat deed ik niet. Ik vroeg aan Theo of hij misschien geen zin had om zichzelf te ontslaan als hij daar misschien zin in had. En anders niet hoor. Niks aan de hand. Behalve dan dat we de hand blijven uitsteken naar iedereen die hem wil afhak… aannemen! Haha. We mogen dit interview toch nalezen, he?”

PALLIETER: Toch ontstaat bij velen de indruk dat u in de regering de boel blijft blokkeren en saboteren omdat u niet wilt dat N-VA zou scoren tijdens de verkiezingen.

BEKE: “Van mij mag iedereen scoren tijdens de verkiezingen. Wij liggen namelijk in het midden van het bed. Wij kunnen alle kanten op. Maar als wij uit bed zouden willen, moet dus eerst eentje uitstappen. Anders komen we er niet uit. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat we willen uitstappen hé. Maar als iemand zou uitstappen, dan kunnen wij er ook uit. Als we moeten plassen. Of anders hebben we een bedpan nodig. Begrijpt u?”

PALLIETER: Ik vrees van niet.

BEKE: “Dat is het dus. Niemand begrijpt ons. Soms wij onszelf ook niet. Ik vind alleen dat we allemaal enerzijds ons fatsoen moeten houden en anderzijds niet blind mogen zijn. Daar zijn we het toch over eens?”

PALLIETER: Mogelijk wel ja.

BEKE: “Ogenblikje (neemt GSM op). Ja Kris? … Nee, ik heb die van Het Laatste Nieuws nog niet gebeld. … Nee, die bril staat u nog prima. Je lijkt helemaal niet op een mislukt pastoorke. … Ja, ik wel…”