Euro-folietjes

Veerle Wouters (V&W, ex-N-VA) stelde een vraag aan de premier, die beantwoord werd door de minister van Pensioenen in diens plaats, over de op handen zijnde zetel(her)verdeling in het Europees Parlement. Na de Brexit verlaten 73 Britse parlementsleden dat parlement en Veerle heeft vernomen dat 27 van die 73 zetels zouden herverdeeld worden onder de lidstaten – kostprijs 345.600 euro per maand – en dat 30 van de resterende zetels zouden gereserveerd worden voor een Europese kieskring – kostprijs 384.000 euro per maand. Totale kostprijs per jaar: 9 miljoen euro, enkel voor de parlementsleden, medewerkers niet meegerekend. Aangezien België een van de grootste betalers is aan de Europese Unie, meent de vragenstelster dat België het recht heeft een halt toe te roepen aan die ‘euro-folietjes’. Bacquelaine kwam zich ervan afmaken met de mededeling dat de Belgische regering in de komende weken haar standpunt zal bekendmaken, maar gaf wel toe dat er een ‘transnationale lijst’ zou komen. Veerle bleef op haar honger zitten en opnieuw klaagde ze de geldverspilling aan. Voor haar is het klaar als een klontje: 73 Britten vertrekken na de Brexit, dus dat betekent exit 73 mandaten.

Zinloos zonder debat

In wezen heeft Hendrik Vuye gelijk als hij stelt dat de parlementaire controle op die manier uitgehold wordt. Men kan wel afkomen met het riedeltje dat de regering één en ondeelbaar is en dat men dus voor elkaar mag spreken, maar ernstig is anders. Ministers antwoorden in de plaats van andere ministers, met door medewerkers voorgeschreven antwoorden, zonder het specifieke vakterrein te kennen. Van debatteren is geen sprake. Alles wordt aldus herleid tot het obligate vraag-en-antwoord zonder meer. Zoiets heeft geen zin en verlamt wel degelijk het parlementaire werk.

Kolder

Sophie de Wit van N-VA had een vraag voor de minister van Justitie, maar die werd beantwoord door Maggie de Block. Het betrof de vrijspraak van een Brusselse zware drugsbende omdat de computers te oud waren om een dvd’tje af te spelen waarop integrale afgetapte telefoongesprekken ten laste stonden. De drugsbende verhandelde liefst zeven ton drugs. Tijdens het proces werd over de weergave van de telefoontap gediscussieerd. Men wilde uiteindelijk die tap tijdens de zitting toch nog eens beluisteren. Maar wat bleek? Het kon helaas niet, omdat de dvd niet kon worden afgespeeld. De zaak werd uitgesteld, maar ook daarna werkte de computer niet. Zij kregen het toestel niet aan de praat. Gevolg? Procedurefouten werden weerhouden en de drugsbende ging vrijuit… Die mannen lachten zich een onwaarschijnlijke breuk. De Wit wilde weten hoe dat in hemelsnaam allemaal mogelijk is in dit land, dat Justitie zo met de billen bloot kan staan. Maggie kwam laconiek meedelen dat de minister van Justitie kennisgenomen had van die vrijspraak, maar dat was gebleken dat de dvd technisch wél leesbaar was, “maar natuurlijk moet ook het juiste programma worden gebruikt. Er werd dus een verkeerde viewer gebruikt.” Sophie de Wit viel haast van haar stoel en stelde dat de kolder alleen maar groter was geworden met dit antwoord. De Block haastte zich eraan toe te voegen dat het Openbaar Ministerie aan het onderzoeken is of er een mogelijkheid is om hoger beroep aan te tekenen. De vogels zullen intussen wel gevlogen zijn. Die zien we nooit meer terug. In België is werkelijk alles mogelijk met de ‘kolderbrigade’.

Werkloze De Crem

Hendrik Vuye (V&W, ex-N-VA) wond zich bij de aanvang van de plenaire zitting op over het feit dat maar liefst acht ministers afwezig waren en in het buitenland zaten (Davos en Bulgarije), waaronder de volledige kern. Dat laatste wil zeggen dat de eerste minister en alle vice-eersteministers afwezig waren. Vuye vindt dat niet meer normaal, want in die situatie wordt de parlementaire controle gewoon ontweken. Geestig en constructief als altijd, stelde hij voor om staatssecretaris De Crem, die toch niets te doen heeft en toch geen bevoegdheden heeft, lid te maken van de kern: “Dan lossen wij meteen twee problemen op. Dan heeft de heer De Crem plots bevoegdheden en zal hier iemand van de kern namens de eerste minister kunnen antwoorden op de vragen.” Op tal van banken werd aardig gegniffeld, zelfs op een aantal meerderheidsbanken.