Oxfam: “Kunnen we er nu over zwijgen?”
“Vlaanderen zendt zijn zonen uit”, luidt de titel van een boek van Frans Olbrechts over de verwezenlijkingen van Vlaamse wereldreizigers als Willem van Rubroek en Pieter van Gent. De zonen die we vandaag uitsturen blijken van mindere kwaliteit. Roland van Hauwermeiren en de seksfeestjes de hij in 2010 organiseerde, als plaatselijke Oxfamverantwoordelijke in het door aardbevingen geteisterde Haïti, hebben niet alleen zijn organisatie in verlegenheid gebracht, maar leiden nu tot een stroom van onthullingen die de gehele buitenlandse hulpverleningssector dreigt mee te sleuren. Lees meer…

Bever en Ronse: de vergeten faciliteitengemeenten
N-VA wil dat de faciliteiten in taalgrensgemeente Bever worden afgeschaft. Het stadsbestuur van Ronse is ook vragende partij om de taalfaciliteiten af te serveren. Goed zo. Er bestaat geen enkele reden om dit taalregime nog te behouden. Bovendien zijn Bever en Ronse allang geen communautair ‘strijdgebied’ meer zoals de Vlaamse Rand. Toch blijven de Franstaligen ook in het dossier van de vergeten taalgrensgemeenten om een onbegrijpelijke reden op de rem staan. Lees meer…

Directeur Zuid-Afrikahuis: “Nederlandstaligen en Afrikaanstaligen dichter bij elkaar brengen”
In een vorig nummer van ‘t Pallieterke werd kort melding gemaakt van de ‘Vlaams-Nederlands-Zuid-Afrikaanse’ webstek voertaal.nu, een project dat in de schoot van het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam gestalte kreeg. Directeur van den Berg geeft tekst en uitleg over het hoe en vooral het waarom van dit initiatief. Lees meer…

Jens de Rycke in Servië: “NAVO-bommen zullen ons generaties achtervolgen.”
De stad Belgrado draagt de twijfelachtige eer één van de meest gebombardeerde steden van de twintigste eeuw te zijn. Na de kanonnen van de Centralen tijdens de Eerste Wereldoorlog en het paasbombardement door nazi-Duitsland liet de NAVO eind jaren negentig bommen vallen op ‘de witte stad’. Twintig jaar na die NAVO-campagne is er blijkbaar nog steeds een open wonde bij het Servische volk. Dit in de vorm van een kankerepidemie. Dus trok onderzoeksjournalist Jens de Rycke – auteur van ‘Het dagboek van granaten in Damascus’, Polemos, 2017 – naar Belgrado om te achterhalen of er waarheid achter dat verhaal schuilt. Zijn verhaal. Lees meer…

Oxfam-baas: “Ongelooflijk hoe sommige vrouwen zich laten gaan na een aardbeving…”
De ngo’s liggen onder vuur. Roland van Hauwermeiren, een Belgische verantwoordelijke van Oxfam, organiseerde onder andere seksfeestjes in Haïti en betaalde jonge vrouwen met hulpgoederen. “Schande”, riepen we collectief. “Hoe zou je zelf zijn?”, reageert de man zelf in een interview met ’t Pallieterke. Lees meer…

 

abonneer-nu