Instituut ter Bestrijding van de Democratie
Geert Hoste wil de geschiedenis ingaan als meer dan een komiek. Hij is al jaren “ambassadeur” van Amnesty International en in die capaciteit pleitbezorger van de oprichting van een heus mensenrechteninstituut. Hij herhaalde deze week zijn oproep, in een vrije tribune in De Morgen, en hij verweet Theo Francken vooroordelen te hebben over een dergelijke instelling. Lees meer…

De niet-bestaande genocide
De geschiedenis erkennen is tegenwoordig ook al een reden om bedreigd te worden, althans, als het gaat om de erkenning van de ‘Armeense genocide’. Je vraagt je af wat er zo moeilijk is aan het erkennen van genocide: die in Srebrenica mocht ook al geen genocide genoemd worden. Lees meer…

De ons-kent-onsziekte in de Europese Wijk
Martin Selmayr, kabinetschef van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, zorgde er eigenhandig voor dat hij werd gepromoveerd tot secretaris-generaal van de Europese Commissie, waarmee hij meteen Europa’s belangrijkste ambtenaar werd. Dit veroorzaakte veel ophef omdat dit nog maar eens het bewijs is van de onskent-onscultuur in de Europese instellingen. Met de christendemocraten van de EVP in een centrale en vooral een hypocriete rol. Lees meer…

Moureaux, de beschermheer van de Abdeslams
Om de draad niet kwijt te raken, toch even de drie broers Abdeslam op een rijtje zetten. Brahim blies zichzelf op in het restaurant Comptoir Voltaire, tijdens de reeks aanslagen in Parijs van 13 november 2015 waarbij acht “doelwitten” tegelijk werden aangevallen, waaronder het Stade de France en Bataclan. Salah Abdeslam was erbij, maar zijn bomgordel werkte niet. Zijn proces is nog bezig. De derde broer, Mohamed, werd ook eventjes gearresteerd, maar vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen. Lees meer…

Praten met Dr. Mila Aleckovic over de Servische kinderroof
Ik sta voor de grootste kathedraal op de Balkan, de Sava-kathedraal. Het is een enorm bouwwerk in neo-Byzantijnse bouwstijl en is genoemd naar de heilige Sava. Hij was het die destijds de Orthodoxe Kerk in Servië stichtte. Zijn botten werden hier begraven, maar in 1595 (tijdens de Ottomaanse bezetting) besloot de Albanese grootvizier Sinan Pasja de opgegraven resten van de heilige Sava te ontheiligen en te verbranden omdat de Serviërs hem als symbool gebruikten tijdens hun (mislukte) opstand. Lees meer…

 

abonneer-nu