Oxfam spreekt: “Ongelooflijk hoe sommige vrouwen zich laten gaan na een aardbeving…”

by 't Pallieterke | 21 februari 2018 00:01

Lees Voor

De ngo’s liggen onder vuur. Roland van Hauwermeiren, een Belgische verantwoordelijke van Oxfam, organiseerde onder andere seksfeestjes in Haïti en betaalde jonge vrouwen met hulpgoederen. “Schande”, riepen we collectief. “Hoe zou je zelf zijn?”, reageert de man zelf in een interview met ’t Pallieterke.

[1]

De Oxfam-verantwoordelijke spreekt begeesterend en heeft het over een internationaal rechts complot om ngo’s te ondermijnen. Hij wijst ook met een beschuldigende vinger naar andere organisaties. “Die van Amnesty International? Weet je hoe dat wij die noemen in de sector? I’m nasty International. En dan heb ik nog niets gezegd over die mannen van Greenpeace. Je denkt toch echt niet dat die de dolfijntjes en de potvissen écht willen redden, hé? Maar ja, vissen spreken niet, hé. Zo kan ik het ook.”

Pallieter: u lijkt geen enkel schuldbesef te hebben?

RVH: “Schuldbesef, mijnheer Pallieter? Schuldbesef? Wat is dat? Kan je dat eten, schuldbesef? Ik dacht het niet. Die mensen hebben geen nood aan verwijten omdat ze zich prostitueren voor een liter melk. Of een proteïnekoekje als het echt een lelijke is. U kan niet geloven hoe sommige dames zich laten gaan, na een aardbeving. Soms al vanaf vier op de schaal van Richter. Maar daar gaat het niet om. Die mensen hebben niks. Wie zijn wij om hen te veroordelen voor prostitutie? Wel, ik neem dat niet.”

“In bijzondere omstandigheden moeten mensen bijzondere maatregelen nemen om te overleven. Dat zou u ook doen. Zo’n vrouw heeft thuis hongerige kindjes en kan ze daardoor voeden. Ik vind dat nobel. Ik ben nu geen overtuigd christen, maar was het niet Christus die een prostituee redde van de dood door steniging met de woorden ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’? Het is zo typerend dat we onze westerse waarden en normen op die mensen projecteren, zonder de minste basiskennis van de harde realiteit op het terrein.”

Pallieter: we doelden op uw schuldbesef, als ngo-verantwoordelijke die hulp koppelde aan seksuele diensten.

RVH: “Nu wordt het helemaal mooi! Heb ik het nog gedaan. Bent u al eens in een land geweest na een natuurramp, mijnheer? Alles ligt daar plat. Lokale economie? Nul. Handel en nijverheid? Nul. Dat is wat je moet heropbouwen. En welke grondstoffen hebben die mensen nog? Niks! U benadert dit met een zuiver koloniale mentaliteit. ‘Geef de mensen vissen’, hoor ik u denken. Ik zeg: leer ze vissen. Het begint met prostitutie, maar voor je het weet is het land heropgebouwd.”

Pallieter: en toch vinden mensen het niet kunnen dat u hun donatie koppelt aan seksuele diensten. De giften aan Oxfam lopen massaal terug.

RVH: “Pure framing is dat. Ik zou het zonde vinden als mensen nu minder zouden doneren omwille van een paar seksfeestjes. Allee, kom, hoe zou u zelf zijn? Uw vrouw zit duizenden kilometers van hier en er lopen van die prachtige zwarte parels rond die dingen met u doen in ruil voor een liter melk. De vraag die u zich moet stellen is niet: ‘Is dat niet schandalig?’ Nee, de vraag die u zich moet stellen is: ‘Hebben ze allemaal een goed glas melk gekregen?’ Als je die vraag stelt, is al de rest toch bijzaak, mijnheer Pallieter? Overigens, weet u dat wij in sommige gebieden eerst maandenlang melk en proteïnekoekjes uitdelen voor we overgaan tot prostitutie? Gratis en voor niks.”

Pallieter: spreekt u zichzelf nu niet tegen?

RVH: “Nee, maar bij hongersnood zijn die vrouwen soms echt veel te mager. U snapt dat wel. Als man van de wereld.”

Endnotes:
  1. [Image]: https://pallieterke.net/wp-content/uploads/2018/02/2018-08_16_Vanmol-Oxfam-Medium.jpg

Source URL: https://pallieterke.net/2018/02/oxfam-spreekt-ongelooflijk-hoe-sommige-vrouwen-zich-laten-gaan-aardbeving/