Aron Berger, een ultraorthodoxe Jood, zou de negende plaats op de Antwerpse CD&V-lijst krijgen We schrijven “zou”, want echt zeker is het nog niet na alle commotie die ontstaan is binnen en buiten de CD&V.  Dit blad gaat in druk op woensdagvoormiddag, en zo is het niet mogelijk om verslag te brengen van de persconferentie waar Aron Berger wordt voorgesteld. Onze voorspelling: Aron Berger bedankt voor zijn plaatsje op de CD&V-lijst en zet een stap terug.

Eerder raakte al bekend dat de populaire rabbijn Aaron Malinsky de lijst van Kris Peeters steunt. Die aankondiging veroorzaakte ook een kleine storm van kritiek. In het verleden had de rabbijn namelijk gesteld dat het “ondenkbaar” is dat zijn zoon homoseksueel zou zijn. Dat verklaarde hij aan de hand van hun ‘alternatieve’ opvoeding. Zo komen volgens hem Joodse jongeren niet in de verleiding omdat ze niet naar discotheken gaan. Later bood Malinsky zijn verontschuldigingen aan bij de holebigemeenschap.

Hand geven

De storm die over Malinsky trok, steekt schril af tegen de kritiek die Berger – en bij uitbreiding de CD&V – nu krijgt. De reden? De antwoorden die de CD&V-kandidaat gaf op de vragen van Joods Actueel. Zo blijft hij erbij “dat ritueel joods slachten moet worden toegelaten”. Daarnaast zou hij een andere vrouw geen hand geven. “Als ultraorthodoxe jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof”, stelde Berger tegen Joods Actueel. “Ik zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame.”

“Ik ben blij dat CD&V begrip toont voor mijn overtuiging. Ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentatie”, verduidelijkt hij zijn keuze. “Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook het respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

Interne en externe kritiek

Binnen CD&V is niet iedereen het eens over de kandidaatstelling van Berger. “Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V omdat dit in strijd is met de basiswaarden van de partij”, klinkt het fors bij CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert. De christendemocraat gaat op die manier (wederom) in tegen de lijn van zijn kopman. Kris Peeters beslist immers als Antwerps lijsttrekker over de samenstelling van de kieslijst. Verder respecteert volgens Peeters “elke kandidaat op de lijst [de] gelijke positie van man en vrouw”.

De CD&V en Kris Peeters werden dinsdag – toen het nieuws over Berger vroegtijdig was uitgelekt – bedolven onder kritiek. ’s Avonds aanwezig in de studio van Terzake, zag Peeters er vermoeid en afgepeigerd uit. Een beetje zoals Jean-Pierre Coopman in ronde 3. Kris Peeters moest daarbij toegeven dat voorzitter Wouter Beke niet op de hoogte was van de kandidatuur van de ultraorthodoxe jood. Leg dat maar uit: CD&V wil iedereen, individu of groep, “verbinden”, en dan lanceer je een kandidaat die ideeën verkondigt die niet stroken met het CD&V-partijprogramma. Wat een strategische blunder van Kris Peeters.

Strijd om elke stem

Tot voor kort mikten vooral Open Vld en N-VA op de Joodse stemmen. Die kunnen van belang zijn, wat bewezen werd bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Hoewel Open Vld op amper 5,5 procent van de stemmen kon rekenen, raakte bijvoorbeeld huidig schepen Claude Marinower – als gevolg van de Joodse voorkeursstemmen – vanop de vierde plaats verkozen. Samuel Markowitz haalde op de districtsraadslijst dan weer meer stemmen dan lijsttrekker Willem-Frederik Schiltz.

Kris Peeters beseft dat hij voor elke stem in Antwerpen zal moeten vechten. De vraag is nu of Aron Berger op de lijst van CD&V kan blijven staan of niet. Maar de electorale schade voor Peeters is nu al niet meer te overzien. Wordt vervolgd.

Karl Van Camp