Het is in de confrontatie met bepaalde geweldfenomenen dat wij de diepte van de kloof kunnen ervaren tussen verschillende landen, volkeren en culturen op deze wereld. En toch blijft de lobby van de multicultuur volhouden dat honderden verschillende nationaliteiten allemaal vestigingsrecht moeten krijgen in Europa, in Vlaanderen.

De Pakistaanse politie heeft op 27 maart 2018 een tiental mannen opgepakt. Het motief van de arrestatie was een ‘wraakverkrachting’ die zou hebben plaatsgevonden in Toba Tek Singh, een stad in de Punjabprovincie, zo’n 300 km ten zuidwesten van Lahore.

Het verhaal startte met de verkrachting van een zestienjarig meisje door een zekere Wasim Saeed. De verkrachter werd gevat, en door de bevolking bijna ter dood gebracht; de buurt was aan het overkoken. De familie van het slachtoffer en familie van de dader zijn in overleg met elkaar gegaan, en kwamen tot een bijzonder eigenaardige oplossing: de twee partijen kwamen overeen zich met elkaar te verzoenen, op voorwaarde dat de zus van de verkrachter het voorwerp zou uitmaken van een ‘wraakverkrachting’.

Tradities, blijkbaar

Uiteindelijk is de familie van Wasim Saeed ermee akkoord gegaan dat eender welke vrouw uit de eigen familie kon worden verkracht. Een vrouw van 40 jaar werd uiteindelijk als ‘wraak’ door de broer van het verkrachte meisje verkracht.

Daarop hebben de twee families een geschreven akkoord opgesteld, om zo het incident te sluiten. Onder de tien gearresteerden zitten dan ook enkele leden van de dorpsraad, ouderen, enzovoort, die deze bijzondere verzoeningsmethode hebben bekrachtigd, naar verluidt een aloud gebruik in centraal Pakistan.

Niet het eerste geval, niet het laatste

Het is maar omdat het bericht via een lid van de lokale politie naar hogerhand is doorgesijpeld, dat uiteindelijk besloten werd een onderzoek te starten naar de ondertekenaars en opstellers van de schriftelijke overeenkomst. Want hoewel deze praktijken wettelijk verboden zijn in Pakistan, worden ze nog aan de lopende band op papier gezet, en uitgevoerd.

Zo deed Amnesty International – als het goed is, zeggen we het ook – in 2017 een dringende oproep aan de Pakistaanse overheid om aan dit soort praktijken een einde te stellen. Met weinig succes, zo blijkt.

Men denkt door deze verkrachtingszaak onmiddellijk aan de méér dan 1.000 Engelse meisjes en jonge vrouwen die in Rotherford en andere Britse steden het slachtoffer werden van verkrachtingen en ander zwaar seksueel misbruik. Toeval of niet, het ging om Pakistaanse bendes.

Piet van Nieuwvliet