Regering-Michel is al anderhalf jaar stuurloos
Bart de Wever zegt op een klein jaar van de parlementsverkiezingen dat er geen fut meer in de regering zit, en in de Wetstraat gaan de poppen aan het dansen. Zijn critici – de vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander de Croo (Open Vld) – hebben de kans gemist om te zwijgen. In de stilstand van de regering-Michel dragen zij een zware verantwoordelijkheid. Eigenlijk dateert de stilstand niet van nu, maar van de herfst van 2016, toen het lot van de regering-Michel aan een zijden draadje hing. Sommigen spreken nu opnieuw van vervroegde verkiezingen, maar die kans is zeer miniem. Lees meer…

De kruistocht tegen plastic
Het is ondoenbaar een overzicht te geven van de ontelbare wijzen waarop synthetische materialen ons leven hebben veranderd en verbeterd. Laat ons even de ecologische voordelen van plastic in herinnering brengen: het vervangt stoffen die anders uit organische materialen zouden moeten gehaald worden, het is goedkoop en milieuvriendelijk te produceren, het houdt producten vers die anders snel bij het afval zouden belanden en het is duurzaam. De laatste eigenschap is echter die welke plastic de laatste tijd een slechte naam aan het geven is: veel kunststoffen vergaan niet van zichzelf. Hoe is plastic plots de ecologische volksvijand nummer 1 geworden? Lees meer…

De Franse president en de katholieken
Op 10 april deed president Macron een opmerkelijke oproep. Hij stelde dat de Franse lekenstaat zeker niet tot doel heeft om “alles wat spiritueel is te ontkennen”, en hij hoopt dat de “beschadigde band” tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Staat hersteld zou worden. Volgens sommigen trad Macron daarmee duidelijk buiten het kader van de Franse laïcité. Twee analyses – een tijdschrift en een boek – proberen de relatie tussen de president, de staat en de gelovigen te kaderen. Lees meer…

Praten met Alphonse Muambi: “Sluit de grenzen tussen Afrika en Europa”
Afrika is een goede partner van Europa voor talent, grondstoffen en landbouw. De houding van te veel Europeanen blijft kolonialistisch en neerbuigend, zeggen Afrikanen elke dag hier en ginder. Het negerkind van de collectebus bij de kruidenier zit tot vandaag in het geheugen. Alphonse Muambi wil een revolutie: sluit de grenzen, neem een pauze van twintig jaar in de relaties tussen Afrika en Europa, en besluit na beraad of het de moeite loont verder samen op te trekken. Lees meer…

Diplomatieke rel tussen de VS en Frankrijk: Manny Macaroni versus Dondon Trump
Kent u de favoriete mop van president Trump? Vast niet. Wij kennen hem toevallig wel, omdat we bij Trump een pint aan het pakken waren, vlak voor de Franse president Macron op staatsbezoek kwam. Hij wou ons advies over die bewuste mop en vroeg zich af of het diplomatiek verantwoord zou zijn die in zijn welkomstspeech te verwerken. Lees meer…

abonneer-nu