Bij velen die niet in het Verenigd Koninkrijk wonen, doet de naam Tommy Robinson geen belletje rinkelen. Lezers van ’t Pallieterke zijn echter vertrouwd met de levenswandel van deze Engelse nationalist en virulente islamcriticus. Een tijd geleden schetsten we een portret van deze opvallende figuur.

Stephen Cristopher Yaxley-Lennon, zoals hij echt heet, zag als jonge knaap de wijken in Luton, waar hij opgroeide, verloederen onder druk van de massamigratie. Na een korte passage bij de rechts-radicale British National Party, sloot hij zich aan bij de English Defence League, een protestbeweging die zich verzet tegen de oprukkende islamisering. Tevens was hij even actief bij Pegida. Niet zo lang geleden besloot Robinson het over een andere boeg te gooien. Hij ruilde zijn megafoon voor een microfoon en ging burgerjournalistiek bedrijven. Ook schreef hij een boek over zijn turbulente leven.

Openbare orde verstoord

Vorige week stond een (Pakistaanse) migrantenbende terecht voor het misbruik van groepen minderjarige vrouwen. De jongste jaren komt in het Verenigd Koninkrijk het ene na het andere schandaal boven. Op grote schaal werden in de vorige twee decennia duizenden meisjes en vrouwen door moslimbendes de prostitutie in geduwd, mishandeld, verkracht en zelfs vermoord. Dat de daders steevast migranten zijn, kon (en kan) niet luidop worden gezegd. Door politici en politie werd jarenlang weggekeken, uit angst om voor ‘racist’ of ‘islamofoob’ te worden versleten. De jongste tijd worden, een na een, leden van die bendes voor de rechter gebracht.

Robinson ging postvatten voor een rechtbank in Leeds, waar een zoveelste moslimbende terechtstond. Hij filmde met zijn smartphone de beschuldigden die de rechtszaal betraden. Maar dat is om juridische redenen niet toegelaten. Bovendien was Robinson al eens eerder veroordeeld voor gelijkaardige feiten, met een voorwaardelijke straf van dertien maanden. Robinson wist zeer goed dat hij de voorwaarden van zijn straf overtrad en dat die voorwaardelijke straf wel eens zou kunnen omgezet worden in een effectieve straf.

Zo gebeurde. De man werd plots door zeven agenten gearresteerd. Robinson zou “de openbare orde verstoord hebben”. Alles krijgt echter een wrange smaak wanneer blijkt dat de rechter de media in Groot-Brittannië een verbod oplegt om over Robinsons arrestatie te berichten. Alle klassieke media, op het linkse (sic) dagblad ‘The Independent’ na, houden zich keurig aan wat van hogerhand wordt beslist. Met geen woord wordt erover gerept. Geen letter verschijnt op papier. Via socialemediakanalen van rechtse opiniemakers dringt het nieuws toch door tot de massa. Enkele duizenden mensen trokken ‘s zondags de straat op, om de arrestatie van Robinson aan te klagen. In ons land kwam het nieuws evenmin aan bod: op vrijdag 26 mei berichtte SCEPTR.be als eerste en enige medium over de arrestatie. Pas op maandag volgden de andere Vlaamse media.

https://twitter.com/infidelmedia/status/1001615702816710656

Politieke stilte

Op YouTube kunt u het filmpje van Robinson voor de rechtbank van Leeds nog bekijken. Het filmpje werd (we schrijven dit op dinsdagvoormiddag) al 80.000 keer gedeeld en door meer dan 4 miljoen mensen bekeken. Op Facebook heeft de man bijna 850.000 volgers. Het zou goed kunnen dat aanstaande weekeinde opnieuw manifestaties ter ondersteuning van Robinson zullen doorgaan.

In de Britse politiek is het verbazend stil rond de controverse. Bij Labour en Conservatives, de twee systeempartijen, wordt grotendeels gezwegen. Wie wel zijn mond opentrekt, is Geert Wilders, die in een videoboodschap zijn steunt betuigt aan Robinson. In ons land kondigde Filip Dewinter acties aan. Robinson had trouwens al toegezegd aanwezig te zijn op het verkiezingscongres van het Vlaams Belang in september. Ook Malcolm Lord Pearson, verkozene voor UKIP in het Britse Hogerhuis, laat van zich horen. Hij waarschuwt dat, indien er iets gebeurt met Robinson in de gevangenis, hij alles zal doen om de Britse minister van Binnenlandse Zaken en Justitie te laten vervolgen. Een brug te ver? Zeker niet. De Britse regering weet bijzonder goed waar ze mee bezig is. In feite is Tommy Robinson onrechtstreeks ter dood veroordeeld. Hoe anders moet je de situatie omschrijven wanneer ’s lands bekendste islamcriticus bewust in een gevangenis wordt gestopt tussen veroordeelde criminelen die het moslimgeloof aanhangen en die zijn bloed wel kunnen drinken? Klaarblijkelijk is het systeem niet meer in staat mensen figuurlijk de mond te snoeren, en moet het nu maar letterlijk.

SD