Naar een pre-confederale formatie in 2019
Het lijkt erop dat een regering-Michel II in de huidige constellatie na de verkiezingen van 2019 niet meer mogelijk is. Niet zozeer omdat een aantal peilingen aantonen dat de regering geen meerderheid meer heeft, wel door de grote aversie tussen CD&V en N-VA. Ook tussen de N-VA en de MR zit een haar in de boter. Lees meer…

Kinderen, kooien en karikaturen
Op VTM was het Greet de Keyser. Bij de VRT was het Björn Soenens. De journaals van beide zenders begonnen elke dag met beelden van wenende kindjes en met toespraken van correspondenten op zoek naar nieuwe manieren om hun afschuw over die vreselijke Trump te tonen. Wat we niet kregen, was dat waarvoor journalisten betaald worden: correcte informatie over en achtergrond bij de gebeurtenissen. Laat ons dat hier toch maar eens proberen. Lees meer…

Vlaamse Rand kreunt onder immigratiedruk
Onlangs werkte Open Vld’er Herman de Croo zich in het nieuws met een boude uitspraak over de demografische ontwikkeling in Antwerpen. Hij stelde cynisch dat vandaag al 70 procent van de Antwerpse kinderen onder de 5 jaar van buitenlandse herkomst is. Over dertien jaar zou dit de verhouding zijn bij de hele Antwerpse bevolking, zodat de stad onvermijdelijk een allochtone burgemeester zal krijgen. Veel waarnemers vonden die voorspelling overtrokken, maar een grondige analyse van de cijfers leert dat het inderdaad razendsnel gaat. Lees meer…

Praten met Luckas Vander Taelen: “In Brussel moeten man en paard genoemd worden”
Zijn stukken worden gelezen en geapprecieerd, zij het niet door degene die (ooit) tot zijn politiek familie behoorden. Met de ‘verrechtsing’ die men hem toeschrijft lacht hij eens hartelijk. “Misschien maak ik het verschil door de dingen bij naam te noemen”, verklaart hij. “Pas wanneer je de feiten erkent, kan je er een beleid op afstemmen. Ook een progressief.” Een gesprek met de Brusselse no nonsens-columnist. Lees meer…

Wat heeft Kris Peeters tegen de Chinezen?
“Met alle Chinezen, moar niet met den dezen. Zeg nu nog eens dat ik niet van Antwerpen ben.” Met deze woorden op het CD&V-congres stad Antwerpen bewees Kris Peeters nog maar eens dat hij écht niet van Antwerpen is. Sterker nog, zijn kennis van het lokale dialect overtrof net niet dat van een Syrische vluchteling die net de grens heeft overgestoken. Lees meer…

abonneer-nu