De beschikbaarheid van cocaïne nam in 2018 enkel toe, meldde het EU-drugagentschap. De drugs worden via de noordelijke containerhavens ingevoerd. Daarbij spelen de Belgische havens een hoofdrol. Bijna de helft van alle cocaïnevangsten in Europa worden in een Belgische haven gedaan.

Woensdag 13 juni: de douane ontdekt 317 kilo cocaïne, verstopt in een container afkomstig uit Suriname. Dezelfde week werd nog eens 56 kilo cocaïne onderschept, verstopt in namaakananassen. Hier was het schip afkomstig uit Costa Rica. Begin mei startte een proces tegen vijf mannen die een drugtrafiek hadden opgezet vanuit Latijns-Amerika. Die bende kon minstens 2.500 kilo via de Antwerpse haven binnensmokkelen, verstopt in blokken marmer.

Ergens in mei: de douane ontdekt 954 kilo heroïne in een container afkomstig uit Iran. Een maand eerder ging een ander proces van start tegen achttien beklaagden: zij worden beschuldigd van het invoeren van bijna 3.500 kilo cocaïne, verstopt tussen bananen.

In januari werd 94 kilo cocaïne ontdekt, eveneens verstopt in een container afkomstig uit Zuid-Amerika.

We zouden nog meer cijfers kunnen geven. Feit is dat vijf jaar geleden de Antwerpse haven “goed” was voor in totaal 5.000 kilo, in 2017 was dit alleen al gestegen naar 40.000 kilo. Let wel, dit gaat enkel over gevonden drugs, want ondanks de inbeslagnames blijft de stroom drugs alleen maar toenemen. Dat betekent dat de haven van Antwerpen nog altijd een lucratieve doorvoerhaven is. Er bestaan uiteraard geen cijfers over de drugs die wel door de mazen van het net glippen en zo op de Europese markt terechtkomen. De  douane veronderstelt dat zij maar 10 procent van de smokkelwaar ontdekt. Als die raming juist is, betekent dit dat jaarlijks 400.000 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen wordt ingevoerd.

Probeer u even een pallet met een kubieke meter pakjes witte suiker voor te stellen. Wel, zo komt er gemiddeld een hoeveelheid cocaïne binnen in Antwerpen, elke dag opnieuw.

In de eerste twee maanden van 2018 werd al in totaal 14.000 kilo onderschept. Als we dat mogen projecten naar het einde van 2018, dan zou dat kunnen resulteren in 84.000 kilo. Een verdubbeling ten opzichte van 2017. En dan hebben we nog weet dat er drugs onderschept worden in Brazilië, Colombia, Suriname, enzovoort, voor ze naar Antwerpen kunnen vertrekken. Vergelijk dat ook even met de haven van Rotterdam: daar werd in 2017 zo’n 5.200 kilo cocaïne onderschept. Antwerpen “scoort” achtmaal beter.

Onderzoek leert intussen dat 1 op 100 Vlamingen regelmatig cocaïne gebruikt. We mogen ons stilaan ongerust gaan maken.

Karl van Camp