Regering-Michel nog maanden ‘surplace’
De federale regering had de voorbije maanden veel weg van de processie van Echternach. Er werd in tal van dossiers amper vooruitgang geboekt. Net voor de politieke zomervakantie hoopt eerste minister Charles Michel nog een paar dossiers vlot te trekken: de begroting, de zware beroepen, de beursgang van Belfius en een arbeidsdeal. De kans dat dit lukt is zeer klein. Ondertussen staan voor de Vlamingen een aantal indicatoren op rood: de transfers naar Wallonië blijven met 7 miljard gigantisch hoog. En de vergrijzingskosten zullen nog maar eens hoger oplopen dan aanvankelijk gedacht. Lees meer…

“Gun de Duivels hun ding, en dan op naar Vlaamse democratie”
Het zag er tot 2014 naar uit dat de N-VA met een focus op Vlaamse identiteit en met een sociaal conservatisme het slecht functionerende België zou opruimen. Maar het werk werd uitgesteld. Vlaamsgezinden zullen in oktober daar al over oordelen. Dan zijn de Duivels al lang weer gesplitst. Lees meer…

Praten met Marc Platel, voormalig politiek journalist en adviseur: “De tsjeverij teistert de Vlaams-Brabantse Zes”
Aan de Oudstrijderslaan in Kraainem, een van de zes faciliteitengemeenten, was het een van de eerste gezinswoningen langs de groene uitvalsweg naar Sint-Stevens-Woluwe. Alle buren waren Vlamingen. Vandaag staat aan de overzijde een Ierse kerk, die op zondag druk wordt bezocht, en hebben de belendende nummers Letse, Montenegrijnse, Chinese en Waalse bewoners. Parler français is het lokale Esperanto. De Zes, ten onrechte genoemd De Rand, zijn een reservaat, een frontlijn waar Vlaanderen zijn luie ziel zont. Een rem op Vlaams triomfalisme op 11 juli. Lees meer…

Pater Gereon van Boesschoten: een protret
Vorige week overleed de Grimbergse norbertijn Gereon van Boesschoten op 81-jarige leeftijd. Gereon was een uiterst veelzijdig man en een zeer bevlogen geestelijke, die door zijn leerlingen en parochianen op handen werd gedragen. Minder gekend is dat hij actief steun verleende aan de ondergrondse strijd van zijn Oost-Europese medebroeders tegen het communisme. Tegelijk was de welbespraakte Nederlander een overtuigd flamingant. Een portret. Lees meer…

De parabel van de Rode Kruimels
Ik weet het. Je vous ai compris. Menige Vlaamsgezinde mens heeft het moeilijk met de België-hype die momenteel door het land waart. En op 11 juli was er meer tricolore trammelant dan wenselijk. De Vlaamse Leeuw had een moeilijke dag. Maar dat was in 1302 ook al. Moeilijk gaat ook. En laat ons een kat een kat noemen, destijds hebben de Vlamingen op eigen kracht die Fransen wél verslagen. Lees meer…

abonneer-nu