De luchtspiegeling van het N-VA-confederalisme
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) hoopt in 2019 op een staatshervorming die een stap richting confederalisme zet. Federaal vicepremier Jan Jambon liet al iets gelijkaardigs verstaan. De kans op een nieuwe staatshervorming, laat staan een stap richting confederalisme, is zeer klein. De Franstaligen zijn zeker de komende vijf jaar geen vragende partij. Al kan het communautaire spook altijd onverwacht opduiken. In 1986 vierde men net als vorig weekend op de Grote Markt in Brussel een nieuwe ‘voetbalbelgitude’ na een geslaagd WK. In 1987 viel de regering-Martens over Voeren en won de PS de verkiezingen met een Waals-nationalistisch programma. Ook in 2019 kan het op die manier lopen. Lees meer…

Column Ebru Umar: “Hoeveel boerka’s en boerkini’s zijn het überhaupt?”
Het dragen van een boerkini is blijkbaar nieuws voor zwembaden in Gent, maar in Nederland mag het vrouwencondoom vermomd als ‘badpak’ al jaren in publieke zwembaden gedragen worden. Sterker nog, in vakantieparken als Center Parcs en Sunparks wordt dat al jaren toegestaan. “Het gaat slechts om enkele bezoekers per jaar”, luidt het zinnetje waarmee het eerste schaap over de dam is. Vele schaapjes zullen volgen. Lees meer…

Emigratie van Europeanen…
U kent de discussie: heeft het nog zin in Vlaanderen te blijven wonen? We krijgen de boel nooit meer goed, dus waarom blijven wonen op een plek waar je steeds minder wordt gerespecteerd en waar het duur wonen en leven is? Een discussie die onder vrienden of onder familieleden wel eens wordt gevoerd: heb ik hier nog kansen op een herkenbaar, Vlaams leven? Lees meer…

Een 11 juli-boodschap vanuit de federale Kamer van volksvertegenwoordigers?
Terwijl op de vooravond van 11 juli en op de dag zelf in gans Vlaanderen boodschappen in het rond werden geslingerd, gaande van braaf over academisch tot strijdbaar, omkaderd met muziek en franje, en gevolgd door de obligate recepties, was er één die niet in het klassieke rijtje thuishoorde. Een buitenbeentje onder de 11 juli-boodschappen als het ware. Die kreeg niet de weerklank die ze verdiende. Vandaar dat wij er wél aandacht aan besteden. Lees meer…

abonneer-nu