De groene keizer-kosters van de Vlaamse regering
Net voor het zomerreces nam de Vlaamse regering tijdens een superministerraad een hele reeks maatregelen. Centraal daarin staat de vergroening van economie en samenleving. Maar het gros van de ingrepen hebben veel weg van groen fundamentalisme en ecologische bedilzucht. De regering-Bourgeois lijkt een verzameling van groene keizer-kosters. Lees meer…

De droom van rechtse nationalisten
De Amerikaan Steve Bannon wil de rechterzijde van het Europese politieke spectrum verenigingen. Om dat doel te bereiken, moet de voormalige topadviseur van Donald Trump een oorlogskas in stelling weten te brengen. Zal dat ervoor zorgen dat de eurosceptici volgend jaar, na de verkiezingen, onder andere een ‘superfractie’ kunnen vormen in het Europees Parlement? Lees meer…

Het klassieke gesjacher met de begroting
Om een begrotingsdeal af te sluiten, hanteerde premier Charles Michel de klassieke truc: elke Vlaamse partij een cadeautje geven. N-VA krijgt een nieuw systeem van sneller dalende werkloosheidsuitkeringen. CD&V krijgt 600 miljoen euro voor de Arco-coöperanten. Open Vld krijgt een vierde telecomoperator. Iedereen in de Wetstraat kan nu met vakantie, maar wellicht duiken de komende jaren een aantal onverwachte facturen van dit nieuwe Zomerakkoord op. Lees meer…

Jurgen Ceder over samenzweringsdenken (deel 1)
Blijkens de resultaten van het onderzoeksbureau IFOP zou 80 procent van de Fransen in minstens één samenzweringstheorie geloven. Zo denkt 55 procent van onze zuiderburen dat de Franse regering samenspant met de farmaceutische industrie om de gevaren van vaccins te verzwijgen. Niet minder dan 16 procent is ervan overtuigd dat de maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden. En de helft van de jongeren in “kansarme” wijken geloven dat de CIA de aanslag op Charlie Hebdo heeft georganiseerd. Lees meer…

Praten met Andre Fourie, voormalig Zuid-Afrikaans minister: “Onze hachelijke situatie – veel ervan is onze eigen schuld”
Andre Fourie (*1944) was minister van Streek- en Grondzaken in de regering De Klerk tijdens de onderhandelingen met het ANC in het begin der jaren ’90. Fourie verdiende zijn sporen eerst in de Verenigde Partij die in de oppositie zat en vanaf 1979 in de regerende Nasionale Party. In 1989, toen F.W. De Klerk de macht van P.W. Botha overnam, werd hij in de regering opgenomen. Lees meer…

abonneer-nu